LAVROV U BEOGRAD DONOSI PUTINOVU PORUKU: Zaharova potvrdila - šef ruske diplomatije na konferenciji Pokreta nesvrstanih

Novosti online

07. 10. 2021. u 15:31

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovaće u ponedeljak, 11. oktobra, u glavnom gradu Srbije na skupu povodom 60. godišnjice od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih koja je održana u Beogradu, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЛАВРОВ У БЕОГРАД ДОНОСИ ПУТИНОВУ ПОРУКУ: Захарова потврдила - шеф руске дипломатије на конференцији Покрета несврстаних

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Ministar će u okviru radne posete Beogradu učestvovati na jubilarnom zasedanju Pokreta nesvrstanih - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je dodala da Rusija na ovom skupu prvi put učestvuje u novom statusu kao posmatrač, koji je dobila u julu ove godine.

Lavrov će na skupu preneti i pozdravnu poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, čime se dodatno ističe značaj koji Moskva pridaje ovoj organizaciji koja okuplja 120 država i koja se zasniva na principu ravnopravne saradnje, navela je ona.

Predsedništvu Srbije potvrđeno je juče da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa šefom ruske diplomatije u nedelju, 10. oktobra.

Podsetimo, prva konferencija nesvrstanih bila je na nivou šefova država ili vlada, a idejnim tvorcima smatraju se predsednici SFRJ Josip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) – Gamal Abdel Naser, Gane – Kvame Nkrumah i Indonezije – Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru.

U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrača, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: "Lazar 3" na vojnoj paradi u Turkmenistanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri