BRITANSKI MEDIJI: Nakon Putinovog obraćanja naglo pale cene gasa

Novosti onlajn

07. 10. 2021. u 09:23

CENE gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, primećuje britanski list „Fajnenšal tajms“.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Након Путиновог обраћања нагло пале цене гаса

Foto Tanjug/AP

- Tržišne cene gasa naglo su opale u sredu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je njegova zemlja spremna da doprinese stabilizovanju naglo rastućih svetskih cena energenata koje ugrožavaju industrijsku aktivnost i naglo povećavaju inflaciju - navodi se u članku.

Prema podacima sa berze „ICE Futures“ juče je cena gasa postavila novi istorijski rekord, dostigavši vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja dana cena je pala za preko 600 dolara.

Kako za list navodi predstavnik konsultantske kompanije „ICIS“ Tom Merzek Manser, jučerašnji dan je bio „najnestabilniji i najnepredvidljiviji dan koji su mnogi igrači sa tržišta ikada videli“.

I britanski dnevni list „Telegraf“ piše o naglom padu cena gasa nakon Putinovog obraćanja, ističući da je cena gasa u svakom slučaju sedam puta veća od uobičajene cene za Veliku Britaniju.

Šta je rekao Putin

Vladimir Putin je juče, 6. oktobra, održao sastanak posvećen pitanjima energetike. Ruski predsednik je rekao da je Rusija spremna da doprinese stabilizaciji svetskog energetskog tržišta, ali da je to neophodno raditi na komercijalnoj osnovi, uzimajući u obzir interese svih učesnika. Kako je dodao, ponuda gasa na berzama može da se poveća, ali ne na spotu u Evropi nego u Sankt Peterburgu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Bonus video:

TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju