EK „PRITISLA“ AVIOKOMPANIJE? Grupa avioprevoznika refundiraće novac putnicima

Tanjug

30. 09. 2021. u 22:19

GRUPA evropskih avio-prevoznika složila se danas da će refundirati novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije korona virusa, i obavezala da će ubuduće pružati bolje informacije o pravima putnika.

ЕК „ПРИТИСЛА“ АВИОКОМПАНИЈЕ? Група авиопревозника рефундираће новац путницима

Foto:AP

Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, 16 avio-prevoznika složilo se da će refundirati novac i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, ali i da ponudi vaučere samo kada ih putnici izaberu, prenosi agencija Rojters.

Među aviokompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, "Er Frans-KLM", "Britiš ervejz", "Izidžet", "Lufthanza", "TAP" i "Viz er".

- U ranoj fazi pandemije, neke avio-kompanije su gurnule vaučere putnicima, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i dodao da su se ponašale protiv pravila Evropske unije o zaštiti potrošača.

On je istakao da je to bilo neprihvatljivo.

Nacionalni organi u pojedinim državama EU odgovorni su za sprovođenje zakona Unije o zaštiti potrošača, navodi Rojters.

Zakonom EU, odnosno Uredbom, o saradnji u zaštiti potrošača, stvorena je mrežu državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

-Avio-kompanije su tokom pandemije prekršile evropska potrošačka prava na velikom nivou, rekla je generalna direktorka Evropske organizacije potrošača Monik Gojens, koja je u julu 2020. godine podnela žalbu EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KRALJICA ŠALJE PORUKU NACIJI: Elizabeta donela odluku kako će proslaviti 70 godina na tronu