RIM OBJAVIO RAT DEZINFORMACIJAMA: Deo evropske mreže osam nacionalnih opservatorija koje finansira EU

D. D. S.

22. 09. 2021. u 16:14

Na Univerzitetu u Rimu otvoren je nacionalni centar za praćenje i suzbijanje dezinformacija. Opservatorija je deo evropske mreže osam nacionalnih opservatorija, koju finansira EU.

РИМ ОБЈАВИО РАТ ДЕЗИНФОРМАЦИЈАМА: Део европске мреже осам националних опсерваторија које финансира ЕУ

Ilustracija / Foto Depositphotos

- Talas dezinformacija koji smo videli proteklih godina preti da umanji pravo na pristup poverljivim informacijama i da potkopa demokratsku i izbornu praksu - izjavio je prilikom otvaranja centra italijanski ministar inostranih poslova Luiđi Di Majo. Italijanska opservatorija će na jednom mestu okupiti ljude za proveravanje činjenica, medijske radnike i naučnike, koji će zajedno delovati protiv onlajn dezinformacija. Nacionalni centar imaće zadatak da nadzire i prijavljuje kampanje dezinformacija i da pruža podršku medijskim udruženjima i državnim organima u razotkrivanju dezinformacija. Svaka nacionalna opservatorija biće nadležna i za organizaciju aktivnosti iz oblasti medijske pismenosti na nacionalnom, ili nadnacionalnom nivou. Komisija EU je u maju predstavila novu verziju kodeksa, koja sadrži stroža pravila za algoritamsku odgovornost i okvirni sistem kontrole rezultata koje platforme postižu. Svaka će opseravatorija biti nadležna za jednu, ili više članica EU, pa će tako pokrivene biti Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska. Norveška, koja nije članice EU, ali jeste Evropskog ekonomskog prostora, takođe će biti praćena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (VIDEO)