"MENJAJU" NULANDOVU ZA VORONCOVA: Vašington i Moskva ne prestaju da vode rat vizama

B. VLAHOVIĆ

27. 09. 2021. u 22:48

RUSKE vlasti postavljaju uslov da će dati vizu američkoj sekretarki ako Vašington odobri ulazak u SAD Konstantinu Voroncovu iz departmana za kontrolu naoružanja ruskog ministarstva spoljnih poslova. Viktorija Nuland je na "crnoj listi" Amerikanaca kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

МЕЊАЈУ НУЛАНДОВУ ЗА ВОРОНЦОВА: Вашингтон и Москва не престају да воде рат визама

Foto ITAR-TASS/ Maxim Nikitin

Amerikanci ne daju Voroncovu vizu već dve godine, a on je trebalo da putuje u UN na sastanak komiteta koji se bavi oružjem. Nuland bi trebalo da se sretne sa Dmitrijem Kozakom koji je u Kremlju zadužen za bivše sovjetske republike.

Nulandova se smatra ekspertom za postsovjetsko prostranstvo, ali i rusofobom koja je antipatije prema Rusiji pokazala mnogo puta. Nju u Moskvi pamte još iz vremena kada su u Kijevu rušili legalno rukovodstvo Ukrajine na čelu sa predsednikom Viktorom Janukovičem, a Viktorija Nuland delila demonstrantima na Majdanu keks i sendviče. U to vreme je bila pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Aziju. Ona se 2016. godine mešala i u kadrovsku politiku Moldavije.

O tome da se pregovara da Viktorija Nuland ipak doputuje u Moskvu, potvrdio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali još nije dobila vizu. Viktorija Nuland će najverovatnije uskoro dobiti vizu da bi sa Kozakom razgovarala o Ukrajini.

Amerikanci duže vreme ne izdaju vize članovima ruskih delegacija koje su planirale da učestvuju na sastancima u Njujorku koje organizuje UN. I nedavno vize nisu dobili članovi ruske delegacije koji su zajedno sa ministrom Lavrovom trebalo da učestvuju na Generalnoj skupštini UN.

Ruski parlament je predložio da se sedište UN preseli iz SAD. Zabrinutost što su Amerikanci prisvojili pravo da odlučuju ko može da dođe u UN, izrazili su i najviši rukovodioci te svetske organizacije. Ali, problem nije rešen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna