UHAPŠEN KARLES PUĐDEMON: Moguće izručenje Španiji

Novosti online

24. 09. 2021. u 08:34

NA Sardiniji je uhapšen bivši lider Katalonije Karles Puđdemon, javili su španski mediji. Da li će ga Italija izručiti Španiji odlučiće sud u Sasariju.

УХАПШЕН КАРЛЕС ПУЂДЕМОН: Могуће изручење Шпанији

Foto: EPA/Stéphanie Lecocq

Bivši lider koji se zalagao za nezavisnost Katalonije zadržan je na aerodromu Alghero, rekao je njegov advokat, a preneo El Pais.

Pripadnici italijanske granične policije prišli su mu nakon što je iz Brisela sleteo na Sardiniju, gde je trebalo da prisustvuje raznim događajima - između ostalog, sastanku sa čelnicima i ombudsmanom Sardinije.

Kako prenosi Rojters, Puđdemon bi sutra trebalo da se nađe pred sudom u Sasariju, koji će odlučiti da li će biti izručen Španiji.

Advokat bivšeg lidera Katalonije Gonzalo Boje naveo je u tvitu da je Puđdemon sproveden po evropskom nalogu za hapšenje od 14. oktobra 2019, a da je taj nalog, kako kaže, suspendovan uz osudu Evropskog suda pravde.

Španija Puđdemona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim. 

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Puđdemon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Odlukom tog suda Puđdemon i dvojica bivših ministara u katalonskoj vladi Toni Komin i Klara Ponsati mogu biti izručeni Španiji i suočiti se sa optužbama za izazivanje pobune.

Inače, Puđdemon je četiri godine bio u bekstvu.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)