ANTIVAKSERI "GUŠE" DESNICU: U Nemačkoj, uoči izbora, prvo ubistvo povezano s kovid merama "pomirilo" rivale

I. S.

24. 09. 2021. u 09:35

SAMO dva dana uoči saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, ljuti rivali na nedeljnim izborima, tandem CDU-CSU i SPD stali su na istu stranu.

АНТИВАКСЕРИ ГУШЕ ДЕСНИЦУ: У Немачкој, уочи избора, прво убиство повезано с ковид мерама помирило ривале

protesti Pristalice desničara u Berlinu, Foto AP

Neobično je to što ih je "povezalo" prvo "antivaksersko ubistvo", tragedija na benzinskoj pumpi, u kojoj je nastradao mladić star 20 godina pošto je "zakletog" antivaksera upozorio da stavi zaštitnu masku.

Tragedija je otvorila neplaniranu temu predizborne kampanje. Demohrišćani i socijaldemokrate optužili su desničarski AfD da predvodi antivaksere, čiji je pripadnik (49) ubio mladića od 20 godina, jer je odbio da mu proda pivo dok ne stavi zaštitnu masku.

Ovaj ubilački nastrojeni pripadnik takozvanih kverdenkera u Nemačkoj koji se žestoko protive svim merama zaštite, sutradan je sam došao u policijsku stanicu da se prijavi.

Ali, na "optuženičkoj klupi" našli su se i desničarski orijentisani članovi AfD, čiji rejting pred izbore raste, naročito u siromašnijim regionima Nemačke.

Epilog nedeljnih izbora biće, inače, novi kancelar, posle 16 godina vladavine Angele Merkel. Prostor za lobiranje se drastično suzio, jer se prema anketama, 75 odsto birača već odlučilo kome će dati poverenje. Razlika između dve najjače stranke koje su, inače, zemlju vodile prethodnih godina, socijaldemokrata i demohrišćana, jedva četiri odsto, pa su iznenađenja moguća.

Ako ih ne bude bilo, Nemačka bi mogla da dobije prvog socijaldemokratskog, levičarski obojenog, kancelara posle Gerharda Šredera. SPD je, naime, premašio četvrtinu biračkog tela sa tendencijom daljeg rasta rejtinga, a CDU kancelarke Merkel kreće se između 21 i 22 odsto.

NAJSEKSEPILNIJI POLITIČARI

U NESVAKIDAŠNjOJ predizbornoj anketi u Nemačkoj, ključni igrači na političkoj sceni, poneli su titule "mis" i "mister". Za najseksepilniju političarku izabrana je Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih za novu kancelarku, a najseksipilniji političar je Kristijan Lindner, lider liberalne Slobodarske partije Nemačke i nosilac liste njihove liste na izborima u nedelju.

Foto AP

Foto EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024