TROJNI SAVEZ PROTIV PEKINGA: Kanberi gradi nuklearne podmornice zasnovane na američkoj tehnologiji

D. Savić

17. 09. 2021. u 07:30

LIDERI SAD, Velika Britanija i Australija sklopili su najveći bezbednosni pakt od Drugog svetskog rata (AUKUS) u azijsko-pacifičkom regionu.

ТРОЈНИ САВЕЗ ПРОТИВ ПЕКИНГА: Канбери гради нуклеарне подморнице засноване на америчкој технологији

Foto Tanjug/AP

Pakt, koji obuhvata i informacione tehnologije, jedno od najvećih odbrambenih partnerstava u poslednjih nekoliko decenija, smatra se nastojanjem tri zemlje da se suprotstave Kini.

Peking je osudio sporazum kao "krajnje neodgovoran".

- Ovo je istorijska prilika za tri nacije, sa saveznicima i istomišljenicima, da zaštite zajedničke vrednosti i promovišu bezbednost i prosperitet u indopacifičkom regionu - navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika SAD Džozefa Bajdena, britanskog premijera Borisa Džonsona i njegovog australijskog kolege Skota Morisona.

Sporazum Australiji omogućava da prvi put izgradi podmornice na nuklearni pogon, tehnologijom koju su dale SAD, prvi put posle 50 godina. Austrija time postaje sedma država sveta, uz SAD, Britaniju, Francusku, Kinu, Indiju i Rusiju, koja upravlja moćnim podmornicama na nuklearni pogon.

Njihovo stacioniranje u Australiji ključno je za uticaj SAD u regionu, gde je Vašington već razvio partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom, Tajlandom, Filipinima, ali i Indijom i Vijetnamom.

Australija je održavala dobre odnose sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, ali je to narušeno političkim tenzijama. Novi pakt, koji koincidira sa izlaskom SAD iz Avganistana i Velike Britanije iz Evropske unije, predstavlja strateški zaokret tri zemlje ka Azijsko-pacifičkom regionu. Bajden će 24. septembra u Beloj kući ugostiti i lidere zemalja "kvada" - Australije, Indije, Japana i SAD - čime će podvući značaj angažovanja i u Indo-Pacifiku i rada na infrastrukturnom planu koji će se suprotstaviti kineskoj inicijativi "Pojas i put".

Kina je poručila da novi sporazum "ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost i pojačava trku u naoružanju", a kineska ambasada u Vašingtonu optužila je tri zemlje za "hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude".

Pakt će biti odvojen od saveza za razmenu obaveštajnih podataka "Pet očiju" koji uključuje i Novi Zeland i Kanadu. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da njenoj naciji nije ponuđeno da se pridruži paktu i da će australijskim podmornicama zabraniti izlazak iz njenih voda, u skladu sa postojećom politikom o prisustvu podmornica na nuklearni pogon.

IZNEVERENO POVERENjE, NOŽ U LEĐA

PAKT je otvorio spor sa Francuskom, koja je izgubila ugovor sa Australijom, vredan 50 milijardi evra o izgradnji 12 podmornica. -Uspostavili smo odnos poverenja sa Australijom, ovo poverenje je iznevereno. To je zaista nož u leđa, rekao je francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!