BELORUSIJA SKLAPA DIL SA RUSIJOM O UVOZU SAVREMENOG ORUŽJA: Kupovina Lukašenka za milijardu dolara

Tanjug

12. 09. 2021. u 15:17

BELORUSIJA će kupiti od Rusije za milijardu dolara savremenog oružja i vojne tehnike. Predsednik Aleksandar Lukašenko je izjavio u nedelju za vreme boravka na beloruskom povojnom poligonu Obuz-Lesnovski da je sa ruskim rukovodstvom i vojno-industrijskim kompleksom već usaglašen spisak oružja koje će dobiti beloruska armija do 2025 godine.

БЕЛОРУСИЈА СКЛАПА ДИЛ СА РУСИЈОМ О УВОЗУ САВРЕМЕНОГ ОРУЖЈА: Куповина Лукашенка за милијарду долара

Foto: Arhiva Novosti

Belorusija će kupiti od Rusije, desetak aviona , helikoptera, PVO sistem TOR-M2.Belorusko nebo štitiće se sa S-400 i već je odredjeno mesto gde će se baterije tog PVO sistema nalaziti.Za vreme nedavnog razgovora u Kremlju Putin je informisao Lukašenka o tome da će uskoro na bojevo dežurstvo u Rusiji biti postavljen najnoviji sistem S-500 koji će moći da obara i rakete u kosmosu.


Nije tajna da je jedan broj savremenih ruskih aviona već isporučen Belorusiji kako bi mogla da brani nebo od upada aviona zapadnih zemalja.

 -Belorusija i Rusija ozbiljno razmatraju opasnosti iz zapadnog pravca na kojem se graničimo sa zemljama članicama NATO-a, objasnio je Lukašenko.

Predsednik Lukašenkjo je posetio poligone na kojima se održavaju zajedničke vojne vežbe "Zapad 2021". Prvi deo manevara se održava u Belorusiji a zatim će još četiri dana vežbe biti na devet ruskih poligona.Ukupno će na manevrima učestvovati oko 200 hiljada vojnioka i oficira.

Govoreći o odnosima sa Zapadom Lukašenko je rekao da sa njima neće razgovarati sve dok ne ukinu sankcije jer su sa njima ponizili beloruski narod.Lukašenko je posebno uvredjen jer je u ime EU Šarl Mišel molio Putina da pritisne rukovodstvo Belorusije da ono izmeni politiku.Takvo ponašanje predstavnika EU Lukašenko je nazvao nesolidnim.

Posebno se osvrnuio na sancije prema beloruskim sportskim funkcionerima kao i na uvodjenje sankcija zbog hapšenja opozicionera.Lukašenko je predstavnicima EU poručio da im je bolje da se pozabave situacijom u svojim državama.

 -Sada je problem što su izbeglice nagrnule iz Turske i usmerile su se ka zapadnim granicama Belorusije.Mi smo spremni da o tom problemu razgovaramo, odredićemo mesto gde da dodju evropski političari .Ali pre tih pregovora Zapad mora da ukine Belorusiji sankcije, istakao je Lukašenko.On je dodao da ako Evropa hoće pomoć od Belorusije moraju da se ponašaju dostojno.Oni moraju da shvate da im nećemo dozvoliti da Beloruse smatraju drugom sortom ljudi.Lukašenko je zaključio da Belorusija ima sve da bi zaštitila svoje granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)