RUSI I BELORUSI RAME UZ RAME: Drugi dan "Zapada 2021", korišćen novi borbeni robot (FOTO/VIDEO)

Tanjug

11. 09. 2021. u 21:19

RUSIJA je tokom drugog dana velikih vojnih vežbi sa Belorusijom koristila nove borbene robote i taktička vozila, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

РУСИ И БЕЛОРУСИ РАМЕ УЗ РАМЕ: Други дан Запада 2021, коришћен нови борбени робот (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Trupe su koristile borbene robote Platform-M, kojima se daljinski upravlja i koji su naoružani bacačima granata i mitraljezom, a korišćena su i nova taktička vozila Sarmat-2 - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Vojna vežba "Zapad-2021", koja je počela u petak i traje do sledećeg četvrtka na zapadnim obodima Rusije i Belorusije, uključuje i lokacije blizu granica sa Evropskom unijom, što izaziva zabrinutost Ukrajine i nekih zemalja NATO, prenosi Rojters.

Susedne zemlje, poput Ukrajine i članica NATO Poljske i Litvanije, poručile su da tako velike vežbe u blizini granice mogu da predstavljaju provokaciju.

- Moramo da shvatimo da bi se ruski vojni napad na Estoniju zaista mogao dogoditi u narednim godinama. Ruski cilj verovatno nije da nas okupira, Moskva ne želi da stekne tu vrstu kontrole, ali uživa u nestabilnosti i uticaju putem nestabilnosti - poručio je u petak komandant vojske Estonije Martin Herem, u razgovoru za baltičku novinsku agenciju BNS.

Na rusko-beloruskim manevrima "Zapad 2021" učestvovaće čak 200.000 vojnika i oficira, kao i više od 80 aviona, helikoptera,15 mornaričkih brodova i 760 jedinica vojne tehnike, od toga 290 tenkova.

U Belorusiji će se vežbe održati tri dana na četiri poligona, a u Rusiji četiri dana na devet poligona, a koristiće se sedam vojnih aerodroma.

Prema beloruskim državnim medijima, ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko lično će nadgledati vežbe, ali detalji još nisu poznati.

Putin je u razgovoru sa Lukašenkom u četvrtak negirao da su vežbe usmerene protiv bilo koje strane sile, ali je rekao i da su potpuno opravdane s obzirom na povećanu aktivnost NATO u blizini ruske granice.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili