NA MANEVRIMA 200.000 VOJNIKA: Rusija i Belorusija započele veliku vojnu vežbu "Zapad 2021"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

11. 09. 2021. u 08:42

NA rusko-beloruskim manevrima "Zapad 2021" koji su počeli juče u Belorusiji učestvovaće čak 200.000 vojnika i oficira, kao i više od 80 aviona, helikoptera i 760 jedinica vojne tehnike, od toga 260 tenkova.

НА МАНЕВРИМА 200.000 ВОЈНИКА: Русија и Белорусија започеле велику војну вежбу Запад 2021

Foto MO.Belorusije

U Belorusiji će se vežbe održati tri dana na četiri poligona, a u Rusiji četiri dana na devet poligona, a koristiće se sedam vojnih aerodroma.

Na vežbama na teritoriji Belorusije planirano je učešće 12.800 vojnika i oficira, a od toga će biti 2.500 Rusa i 50 Kazahstanaca. A na poligonima u Rusiji učestvovaće i vojnici iz Jermenije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgizije, a prisutni će biti i predstavnici Indije, Mongolije i Sri Lanke. Glavni deo manevara u Rusiji održaće se na poligonu Mulino u Nižnjenovgorodskoj oblasti.

U Litvaniji smatraju da su manevri demonstracija spremnosti Rusije da u slučaju konflikta uđe u Belorusiju i usmeri svoje snage ka Zapadu. Načelnik beloruskog generalštaba Viktor Gulevič objasnio je da se u vreme zategnute međunarodne situacije i destabilizacije regiona, udružuju spoljni i unutrašnji neprijatelji Belorusije i Rusije.

Dakle, separatisti i teroristi koji imaju podršku iz inostranstva.

Iako se u scenariju manevara ne govori odakle bi mogla da stiže pomoć separatistima, zna se da se radi o Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini.

Na zajedničkim manevrima uvežbavaće se vazdušni desant kao i zaštita domaćeg neba novim PVO sistemima. Moskovski novinari ističu da za razliku od pređašnjih godina, ovogodišnji manevri nisu izazvali histeriju kod zapadnih suseda Belorusije. Doduše, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg apelovao je da Moskva objasni ciljeve manevara. Ranije su na Zapadu tvrdili da Rusi namerno smanjuju broj učesnika na ovakvim vežbama. U Belorusiji će se vojska skoncentrisati na poligonu Obuz-Lesnovski u Brestskoj oblasti, a vežbaće se spuštanje aviona na auto-putu Minsk - Mogiljov. I ranije su piloti vežbali to sletanje na auto-putu jer se može dogoditi da u ratnim uslovima letelica ne može da sleti na aerodrom.

Foto MO.Belorusije

Belorusija i Rusija su otvorile bojevo dežurstvo u centru Vazdušnih sila i PVO u avio-bazi u Baranovičima u Brestskoj oblasti. Tamo će biti regionalni centar protivvazdušne odbrane Rusije i Belorusije. Tako će Rusi i Belorusi zajednički braniti zapadne granice. U centru u Baranovičima će se podizati profesionalni nivo i upoznavanje sa novom vojnom tehnikom.

PUTIN: OPRAVDANE VEŽBE

PREMA mišljenju beloruskih državnih medija, ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko će lično nadgledati vežbe, ali detalji još nisu poznati. Putin je u razgovoru sa Lukašenkom u četvrtak negirao da su vežbe usmerene protiv bilo koje strane sile, ali je rekao i da su potpuno opravdane s obzirom na povećanu aktivnost NATO u blizini ruske granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju