BAJDEN OBILAZI PODRUČJA POGOĐENA URAGANOM: Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije

Tanjug

08. 09. 2021. u 00:25

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden obišao je države NJu DŽerzi i NJujork kako bi utvrdio razmere štete koju je tom regionu naneo uragan Ida.

БАЈДЕН ОБИЛАЗИ ПОДРУЧЈА ПОГОЂЕНА УРАГАНОМ: Не можемо да вратимо време, али можемо да спречимо даље погоршавање ситуације

Foto: Tanjug/AP Photo

Razgovarao je sa lokalnim liderima u gradu Hilsborou u NJu DŽerziju i obišao deo opštine Menvil koja je teško oštećena u oluji. Kasnije će posetiti Kvins u NJujorku.

Na brifingu kome su prisustvovali lokalni, državni i federalni zvaničnici i guverner NJu DŽerzija Fil Marfi, predsednik je istakao da ekstremni vremenski uslovi pogađaju svaki deo Amerike i izrazio saučešće porodicama koje su pretrpele "teške gubitke" zbog uragana, preneo je Glas Amerike.

Bajden je takođe pozvao na federalna izdvajanja za jačanje infrastrukture, kako bi se bolje zaštitili ljudi i imovina od budućih oluja u tom i drugim regionima.

- Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije - rekao je predsednik i dodao da naučnici decenijama upozoravaju da će doći ovakvi dani i da je potrebna hitna akcija.

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajdenov plan izdvajanja hiljadu milijardi dolara za obnovu nacionalne infrastrukture još nije usvojen u Kongresu.

- Nadam se da ćemo neke stvari moći trajno da rešimo zahvaljujući predlogu zakona o infrastrukturi - izjavio je predsednik u Beloj kući pred odlazak u NJu DŽerzi.

Bajden je proglasio stanje prirodne katastrofe za delove NJujorka i NJu DŽerzija koji su najteže pogođeni u oluji prošle nedelje, čime je oslobođena finansijska pomoć iz federalnog budžeta.

Pomoć je namenjena kompanijama i pojedincima u šest okruga u NJu DŽerziju i pet u NJujorku, gde su rekordne padavine dovele do izlivanja reka i kanalizacija, a poplavljeni su brojni putevi, kuće i prodavnice.

U oluji je stradalo najmanje 50 osoba u šest država na istočnoj obali, među kojima 27 u NJu DŽerziju i 13 u NJujorku. Uragan je prethodno usmrtio najmanje 12 osoba u Luizijani, 2.100 kilometara daleko.

U gusto naseljenom regionu NJujorka i NJu DŽerzija neke od žrtava su se utopile pošto je voda brzo prodrla u stanove u suterenima, dok su drugi stradali u poplavljenim automobilima. Oluja je izazvala i tornada, koja su teško oštetila kuće i poslovne zgrade.

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)