MOGLI STE DA NAS POZOVETE: NATO se obratio Rusiji i Belorusiji povodom velikih vojnih vežbi sa 200.000 vojnika

Novosti onlajn

03. 09. 2021. u 22:22

NATO, u svetlu predstojećih vojnih vežbi „Zapad 2021“, poziva Rusiju i Belorusiju da deluju predvidljivo, kako bi se smanjio rizik od incidenata na granicama Alijanse, rekla je Sputnjiku portparolka bloka Oana Lungesku.

МОГЛИ СТЕ ДА НАС ПОЗОВЕТЕ: НАТО се обратио Русији и Белорусији поводом великих војних вежби са 200.000 војника

Foto: Printscreen/TV Zvezda

-Sve zemlje imaju pravo da obučavaju svoje oružane snage, ali je takođe neophodno poštovati obaveze transparentnosti... Pozivamo Rusiju i Belorusiju da deluju predvidljivo i transparentno u skladu sa međunarodnim obavezama. To je posebno važno kako bi se smanjio rizik i kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti i nesrećni slučajevi u situaciji kada se duž naših granica povećava vojna aktivnost, izjavila je Luganesku.

Takođe se požalila da NATO nije dobio poziv da pošalje posmatrače na vežbe „Zapad 2021“.

-Razmere prethodnih sličnih vojnih vežbi značajno su premašile najavljivane, konstatovala je Luganesku, podsetivši da je prema Bečkom dokumentu OEBS-a prisustvo posmatrača obavezno za manevre u kojima učestvuje preko 13.000 ljudi.

Foto: Printscreen

Velike strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ održaće se od 10. do 16. septembra na devet poligona u Rusiji i pet u Belorusiji. U vežbama će učestvovati oko 200.000 ljudi, preko 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne tehnike, kao i do 15 brodova.

Skoro 13.000 ljudi, preko 30 aviona i helikoptera, do 350 jedinica vojne tehnike biće uključeni u vežbe u Belorusiji. Kako je najavljivano, pored Rusa u vežbama će učestvovati snage iz devet zemalja – Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Srbije, Tadžikistana i Šri Lanke.

Foto: Tanjug/AP

Posmatrači će biti predstavnici vojske Vijetnama, Kine, Mijanmara, Pakistana i Uzbekistana.

Podsetimo, poslednjih godina Moskva ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a kod svojih zapadnih granica i više puta je izražavanja zabrinutost zbog povećanja snaga Alijanse u Evropi. Zvanična Moskva je više puta saopštavala da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)