MERKELOVA NEZAMENJIVA? Dojče vele: Nemačka će dobiti krhku vladu

Tanjug

01. 09. 2021. u 12:53

BEZ obzira na to koja koalicija u Nemačkoj bude formirana nakon izbora, to će, kako ocenjuje "Dojče vele", biti krhka struktura.

МЕРКЕЛОВА НЕЗАМЕЊИВА? Дојче веле: Немачка ће добити крхку владу

Foto AP

- Niko ne može da predvidi ko će naslediti Angelu Merkel, niti koje će stranke formirati novu vladu - navodi se u komentaru.

Dodaje se i da su loši izgledi da će kancelarka dobiti jakog i međunarodno uticajnog naslednika, i da ova trka sve više podseća na prošlogodišnje američke predsedničke izbore, kada veliki deo glasača u suštini nije bio ni za jednog kandidata.

DV podseća da se kancelarka ne kandiduje na ovim izborima, što se nikada u istoriji Savezne Republike Nemačke nije dogodilo.

Demohrišćani (CDU/CSU) sa Arminom Lašetom i Zeleni sa Analenom Berbok već nedeljama su u anketama u konstantnom padu, a ispostavilo se da je Olaf Šolc, za koga se dugo mislilo da nema šanse, pravo iznenađenje ovog leta, pošto je on sa svojim Socijaldemokratama (SPD) prestigao Demohrišćane, što se nije dogodilo već 15 godina.

Ali, s obzirom na to da čak i te tri trenutno najjače stranke imaju po oko 20 odsto podrške, čini se da to neće biti dovoljno za bilo kakvu koaliciju koju bi, kao u poslednjih 25 godina, sačinjavale samo dve stranke.

Tradicionalna, takozvana "Velika koalicija" CDU i SPD, odavno nije tako velika, zbog čega će, kako ocenjuje DV, biti komplikovano.

- Trenutno su moguće četiri koalicije sastavljene od tri stranke, ali nijedna od njih ne bi bila formirana iz prevelike ljubavi - dodaje DV.

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna