ŽIRINOVSKI O HAOSU U KABULU: Avganistan je srce Azije, došlo je do srčanog udara

Novosti online

31. 08. 2021. u 17:06

AKO je Avganistan srce Azije po svom geografskom položaju, onda se desio srčani udar, smatra lider LDPR Vladimir Žirinovski.

ЖИРИНОВСКИ О ХАОСУ У КАБУЛУ: Авганистан је срце Азије, дошло је до срчаног удара

Foto: AP Photo/Rahmat Gul/Vladimir Žirinovski

- Američki "kardiolozi" su pokazali svoju nedoslednost. Sada „bolest“ preti puštanjem terorizma u čitavu Centralnu Aziju. Zbog toga je ISIS već aktiviran u severnom delu Avganistana, za ovo već ohrabruje kineske Ujgure, tenzije rastu na granicama sa Tadžikistanom, Turkmenistanom, Uzbekistanom i Kirgizijom - napisao je Vladimir Žirinovski na Telegramu.

Situacija u Avganistanu

Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzeo ISIS.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.

SAD su 30. avgusta pred ponoć završile evakuaciju civila iz Kabula i okončali povlačenje iz Avganistana.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024