ZAHAROVA O REZOLUCIJI O AVGANISTANU: Rusija je bila prinuđena da se uzdrži od glasanja

Novosti onlajn

31. 08. 2021. u 16:19 >> 16:20

VEĆINA predloga i apela ruske strane bila je ignorisana u rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Avganistanu koja je juče usvojena, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О РЕЗОЛУЦИЈИ О АВГАНИСТАНУ: Русија је била принуђена да се уздржи од гласања

Foto: EPA

Kako kaže, Moskva je bila prinuđena da se uzdrži od glasanja.

- Autori rezolucije odlučno su odbili da uključe u paragraf posvećen borbi protiv terorizma pominjanje DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i 'Islamski pokret Istočnog Turkmenistana', koji predstavljaju ozbiljnu pretnju bezbednosti u regionu - navodi se u saopštenju.

U tekstu su takođe izostavljene teze čiji je cilj da se ukaže da evakuacija kvalifikovanih kadrova iz Avganistana ne sme da se negativno odrazi na socijalno-ekonomski položaj zemlje i njenu sposobnost postizanja ciljeva stabilnog razvoja, kao i teza o pogubnom uticaju zamrzavanja finansijskih sredstava po ekonomsku i humanitarnu situaciju u Avganistanu, objasnila je portparolka.

Prema njenim rečima, Moskva računa na to da će zapadni partneri u SB UN pažljivije uzimati u obzir zabrinutosti Rusije i Kine u vezi sa situacijom u Avganistanu.

S tim u vezi, Zaharova je dodala da Rusija i Kina nisu mogle da podrže rezoluciju o Avganistanu koju su pripremile SAD, Velika Britanija i Francuska. Kako kaže, bile su prinuđene da budu uzdržane.

- Ponovo nas je razočarala praksa zapadnih partnera da stvore veštački cajtnot prilikom usaglašavanja dokumenata Saveta - istakla je ona.

Prema navodima ruskog MIP-a, „postoje svi razlozi za verovanje da su Vašington, London i Pariz uspeli da rade na tekstu u uskom formatu podnoseći ga Savetu na razmatranje tek u poslednjem trenutku“.

- O tome može da se sudi prema curenju informacija medijima o inicijativi 'trojke' čak i pre nego što je ruska strana primila bilo kakve signale od njenih autora - dodala je.

Polazimo od toga da je očuvanje jedinstva Saveta bezbednosti u pogledu problema rešavanja situacije u Avganistanu prioritet u ovoj najvažnijoj fazi za zemlju i ceo region, zaključila je Zaharova.

Savet bezbednosti UN usvojio je u ponedeljak rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država kojom se pokret „Taliban“ poziva da ispunjava svoje obaveze za osiguravanje slobodnog i bezbednog napuštanja Avganistana za strance i Avganistance. Za rezoluciju je glasalo 13 država. Rusija i Kina su bile uzdržane.

Situacija u Avganistanu

Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzela je grupa DAEŠ.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.

Bonus video:

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije