OSVETA ZA NAPAD NA AERODROMU U KABULU: Amerika izvela napad dronom na pripadnike ISIS-a u Avganistanu

Tanjug

28. 08. 2021. u 07:28

SJEDINjENE Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika takozvane Islamske države (ID-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsednik SAD Džozef Bajden zarekao se danas da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

ОСВЕТА ЗА НАПАД НА АЕРОДРОМУ У КАБУЛУ: Америка извела напад дроном на припаднике ИСИС-а у Авганистану

Foto: Depositphotos

Predsednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada, prenosi Rojters.


U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada frakciji tzv. Islamske države (IS-K), preneo je BBC.

- Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava - saopšteno je iz Pentagona.
Ubijeni organizator samoubiulačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan - IS-K i radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona.


On je dodao da je dron poleteo u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.


Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac tzv. IS-K pokazuje da Pentagon stalno prati aktivnosti te terorističke organizacije i da koristi višegodišnje iskustvo u izvođenju napada na ekstremiste u udaljenim delovima sveta.


Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje, pa neki analitičari upozoravaju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani preuzeli vlast, prenosi Asošiejted pres.

Procenjuje se da je u poslednje dve nedelje iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a rok koji su SAD odredile svojim snagama da napuste Avganistan ističe u utorak, 31. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna