AMERIČKI OBAVEŠTAJCI KONAČNO OBJAVILI: Završena istraga o poreklu korona virusa

Novosti online

27. 08. 2021. u 22:32

AMERIČKA obaveštajna zajednica objavila je sažetak izveštaja o rezultatu istrage porekla virusa korona.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ КОНАЧНО ОБЈАВИЛИ: Завршена истрага о пореклу корона вируса

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema njihovom nalazu, virus korona je prirodnog porekla, pojavio se u novembru 2019. i kineske vlasti nisu znale za njega pre izbijanja epidemije u Vuhanu.

- SARS KoV-2, virus koji izaziva kovid-19, najverovatnije je izbio tako što je inficirao ljude kroz inicijalno izlaganje manjih razmera koje se dogodilo ne kasnije od novembra 2019. godine, sa prvim klasterom kovida-19 u decembru u Vuhanu u Kini - saopštila je kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne zajednice.

Virus nije nastao kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

- Većina obaveštajnih agencija procenjuje, ali uz rezervu, da virus najverovatnije nije genetski izmenjen. Međutim, dve agencije veruju da nema dovoljno dokaza za takvu tvrdnju. Takođe, kineski zvaničnici nisu imali saznanja o virusu pre nego što je zaraza izbila u Vuhanu - stoji u izveštaju.

Kada je u pitanju način na koji se dogodila početna izloženost virusu, američki obaveštajci veruju da su moguće teorije i o prirodnom putu i o „curenju“ iz laboratorije.

Četiri obaveštajne agencije SAD, uz rezervu, procenile su da je virus na čoveka prešao sa životinje. Jedna agencija, pak, ubeđena je da je virus prešao na čoveka kao rezultat incidenta u laboratoriji i da se najverovatnije radilo o eksperimentima, kontaktu sa životinjama ili kontaktu sa uzorcima u laboratoriji u Vuhanu, navodi se u izveštaju.

Kooperacija Kine biće neophodna da se definitivno utvrdi poreklo virusa, zaključuje se u izveštaju američkih obaveštajaca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)