FRANCUZI ZAVODE RED MEĐU MIGRANTIMA: Avganistanac dobio kaznu zatvora - tužilac nije razumeo zabranu!

G. Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 08. 2021. u 16:28

NEVOLjE sa Avganistancima već počinju. Evakuacija iz Kabula još nije završena, a neki od izbeglica kreću da prave probleme. Jedan od njih, izvesni Ahmad, u Parizu je upravo osuđen na deset meseci uslovnog zatvora jer je prekršio pravila gostoprimstva.

ФРАНЦУЗИ ЗАВОДЕ РЕД МЕЂУ МИГРАНТИМА: Авганистанац добио казну затвора - тужилац није разумео забрану!

Foto: AP Photo/Jacques Brinon

Avganistanac je prethodno bio pod prismotrom, zbog provere, imajući u vidu da je jedna njemu bliska osoba osumnjičena za veze s talibanima. Njemu je zato bila propisana administrativna mera zabrane napuštanja mesta Noazi le Gran u neposrednoj blizini prestonice, gde se nalazi izbeglički hotel u kome je smešten. Uz to, nije smeo da napusti ni hotel, zbog karantina koji važi za pridošlice usled pandemije.

Ahmad je, međutim, u ponedeljak prekršio ovu meru i uz pomoć jednog od stanovnika ovog prihvatnog centra, koji bolje poznaje Pariz, prigradskom železnicom došao do glavnog grada. Praćen je, a policija ga je uhapsila sat kasnije na ulicama 18. arondismana. Odmah je odveden u pritovor i ekspresno u sredu izveden pred sudiju.

Izbeglica se branio činjenicom da ga je u ponedeljak bolela glava i da je hteo da kupi lekove. Čovek koji mu je služio kao vodič, međutim, ističe da je imao nameru da nabavi kartice za mobilni telefon.

Mladić star 30 godina, uredne kratke brade i s maskom na licu, koji je izjavio da je u Avganistanu radio kao tužilac, istakao je da nije najbolje razumeo sadržaj administrativne zabrane. Francuski tužilac je tražio godinu dana zatvora, od čega šest meseci uslovno.

Ahmad je, uz pomoć prevodioca jer ne zna reč francuskog, na suđenju naglasio da njegov otac radi kao policajac već 35 godina i da su im životi u Avganistanu bili u opasnosti. Negirao je da ima bilo kakve veze s talibanima i poručio da nikada ne bi uradio ništa protiv Francuske. Želja mu je, kaže, da sada samo dobije azil za svoje najbliže, zajedno sa suprugom i tromesečnom kćerkom.

Ovako oštra i brza kazna odgovara vlastima, jer je javnost veoma osetljiva na novi talas izbeglica. U tome naročito prednjači opoziciona desnica.

- Nikada nećemo da biramo između naše humanitarne obaveze i bezbednosti – poručio je portparol vlade Gabrijel Atal.

U Francusku je do sada evakuisano oko 2.500 ljudi iz Avganistana, a operacija bi trebalo da bude završena večeras.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba