"AVGANISTAN JE VELIKA LAŽ": Glavna urednica "Vikiliksa" o koristi vojno-industrijskog kompleksa SAD

D. D. S.

26. 08. 2021. u 14:29

GLAVNA urednica Vikiliksa Kristin Hrafnson tvrdi da je 19-godišnja ratna kampanja Vašingtona u Avganistanu bila je jedna "velika laž" koja je koristila samo američkom vojnoindustrijskom kompleksu i privatnim izvođačima. Ona kaže da sada nije iznenađujuće haotično povlačenje SAD i njihovih saveznika, već činjenica da glavni mediji nisu uhvatili laži koje su davno produžile rat.

АВГАНИСТАН ЈЕ ВЕЛИКА ЛАЖ: Главна уредница Викиликса о користи војно-индустријског комплекса САД

Foto Tanjug/AP

Ona za "Raša tudej" kaže da je "Vikiliks" objavio čitav niz dokumenata koji su "dali pravu sliku onoga što se dešavalo u Avganistanu pre 11 godina", rekla je pozivajući se na takozvani avganistanski ratni dnevnik-zbirku internih američkih vojnih dnevnika, diplomatskih depeša i CIA-e dokumenata između 2004. i 2010. godine.

Curenje ukupno 91.000 dokumenata smatralo se jednim od najvećih u američkoj vojnoj istoriji, što je dovelo do hapšenja i krivičnog gonjenja uzbunjivačice Čelsi Mening, a "Vikiliks" i njegovog osnivača Džulijana Asanža stavili na nišan pravosuđa.

-  Iznenađujuće je koliko je ovo trajalo. To je postao "zaboravljeni rat", zasenjen drugom američkom vojnom avanturom - ratom u Iraku - rekla je glavna urednica, nazvavši rat "izvanrednom laži od 20 godina".

Diskusije šta se zaista dešava u zemlji bile su "uveliko izbegnute" sve dok američki dnevnik "Vašington post" to nije ponovo razotkrio objavljivanjem takozvanih avganistanskih novina 2019. godine, do kojih je došao pozivom na Zakon o slobodi pristupu informacijama. Prikazali su sliku kontinuiranih napora nekoliko američkih administracija da obmanu američku javnost u vezi s angažmanom u Afganistanu.

Hrafnson je optužila zapadne medije koji nisu obraćali pažnju na stvarnost da su "saučesnici u prikrivanju ove istine" i dozvolili da se to dogodi.

- Na kraju, američki vojno-industrijski kompleks imao je koristi od, kako se čini, ogromnog bacanja novca. Više od bilion dolara je otišlo u džepove američkog vojno-industrijskog kompleksa i privatnih izvođača koji su navodno obučavali avganistansku policiju - rekla je, dodajući da su najveći američki proizvođači oružja zabeležili "desetostruko povećanje" vrednosti zaliha u ratu koji je trajao više od 20 godina.

- Bio je to ogroman priliv novca koji je otišao u pogrešne džepove i to se može nazvati samo korupcijom velikih razmera - zaključuje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!