NOVE TRZAVICE NA RELACIJI MOSKVA-TOKIO: "Diplomatskim kanalima smo izrazili protest"

Novosti onlajn

26. 08. 2021. u 09:31

JAPANSKA vlada uputila je Rusiji protest zbog planiranog manevarskog gađanja u regionu kurilskog ostrva Iturup.

НОВЕ ТРЗАВИЦЕ НА РЕЛАЦИЈИ МОСКВА-ТОКИО: Дипломатским каналима смо изразили протест

Kaspijsku flotu Rusi prebacuju u Crno more / Arhiva

- Ruska strana nas je 21. avgusta obavestila da će u oblasti kod obale ostrva Iturup, u teritorijalnim vodama naše zemlje, od 26-29. avgusta i od 13-17. septembra biti održano manevarsko gađanje. Diplomatskim kanalima smo izrazili protest jer je održavanje takvih vežbi neprihvatljivo i nije u skladu sa stavom Japana ( o pitanju Kurilskih ostrva) - rekao je generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato.

Japanski zvaničnik je ponovio da će Tokio nastaviti da vodi pregovore sa Rusijom u cilju razrešavanja teritorijalnog spora.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista