KATASTROFALNE POPLAVE SU REZULTAT KLIMATSKIH PROMENA: Istraživanja utvrdila da je mogućnost nepogoda veća i do devet puta

Novosti online

24. 08. 2021. u 19:38

KATASTROFALNE poplave koje su u julu pogodile delove Nemačke i Belgije su se najverovatnije dogodile zbog klimatskih promena, zaključak je novog međunarodnog istraživanja, čiji su rezultati objavljeni danas.

КАТАСТРОФАЛНЕ ПОПЛАВЕ СУ РЕЗУЛТАТ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА: Истраживања утврдила да је могућност непогода већа и до девет пута

Foto S. Gani

Najmanje 190 ljudi poginulo je u poplavama koje su sredinom prošlog meseca pogodile zapadnu Nemačku, dok je u južnoj belgijskoj regiji Valoniji stradalo najmanje 38 ljudi.

Kako bi procenili ulogu klimatskih promena u jakoj kiši koja je izazvala poplave, naučnici su analizirali meteorološke podatke i koristili računske simulacije kako bi uporedili današnju klimu, koja je oko 1,2 stepeni Celzijusovih toplija nego u predindustrijskom dobu zbog efekta staklene bašte i klimu u prošlosti.

Fokusirali su se na jednodnevnu i dvodnevnu količinu padavina i utvrdili da su dva posebno teško pogođena područja doživela prošlog meseca nezapamćenu nepogodu.

U regijama Ahr i Erft u Nemačkoj, u jednom danu je na vrhuncu krize palo 93 milimetara kiše. Belgijska regija Meza zabilježila je rekordnih 106 milimetara kiše u dva dana.

Izračunali su da su poplave između 1,2 i devet puta verovatnije u današnjoj toplijoj klimi nego da se globalno zagrevanje nije dogodilo.

Takve jake kiše su u Nemačkoj i zemljama Beneluksa sada između tri i 19 odsto jače zbog globalnog zagrevavanja koje je izazvao čovek, navodi se u istraživanju.

- Klimatske promene povećale su i mogućnost poplava, ali i njihov intenzitet - rekli su u nemačkoj meteorološkoj službi.- Čak ni razvijene zemlje nisu sigurne od teških posledica ekstremnih vremenskih nepogoda koje smo doživeli i za koje znamo da se pogoršavaju zbog klimatskih promena.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna