ŽESTOK DOČEK ZA VARTOLOMEJA U KIJEVU: Narod izašao na ulice, vaseljenski patrijarh prolazio sporednim ulicama (FOTO)

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

23. 08. 2021. u 15:34

UPRKOS nastojanju ukrajinskih vlasti, koje se trude da uvere svoju javnost da je dolazak carigradskog patrijarha Vartolomeja važan događaj, veliki broj vernika izašao je na ulice ne da mu aplaudira, nego sa transparentima na kojima jasno piše da nije željeni gost.

ЖЕСТОК ДОЧЕК ЗА ВАРТОЛОМЕЈА У КИЈЕВУ: Народ изашао на улице, васељенски патријарх пролазио споредним улицама (ФОТО)

Foto: Printscreen

Da se ne bi sreo sa demonstrantima patrijarh Vartolomej je morao da uđe u ukrajinski parlament na sporedni ulaz, a na blokiranim ulicama Kijeva, tamo gde mora da prođe Vartolomej je veliki broj policajaca.

Ukrajinski politikolozi pokušavaju da objasne zbog čega je predsednik Zelenski sada toliko zainteresovan za dolazak carigradskog patrijarha, kad je na početku predsedničkog mandata bio ravnodušan prema svim pravoslavnim crkvama u Ukrajini. Po jednoj verziji gubitak popularnosti kod naroda Zelenski sada hoće da nadoknadi zbližavanjem sa nacionalistima.

Foto: Printscreen

Drugi kažu da Zelenski i njegova vlada ne mogu da se pohvale rezultatima na slavlju 30-godišnjice samostalnosti Ukrajine, pa kad nema među gostima lidera najmoćnijih zemalja sveta, onda mu je važan i carigradski patrijarh kao "istočni papa", koji je dao tomos o samostalnosti novoosnovane raskoličke pravoslavne crkve. Komično izgleda kako Zelenski, koji je po nacionalnosti Jevrejin, uzdiže važnost dolaska u Kijev Vartolomeja. Sada on glumi većeg pravoslavca od pravoslavnih.

Foto: Printscreen

Logika Zelenskog je prosta, ako već Ukrajina nije ušla u NATO i EU, barem je dobila krnji tomos o samostalnosti, mada je sada zavisnija od Carigradske patrijaršije nego ranije od Moskovske. Znatno veća prava imaju oni koji su ostali lojalni moskovskom patrijarhu Kirilu.

Foto: RIA.ru

Demonstranti koji nose transparente na ulicama Kijeva poručuju Vartolomeju da su raskolnici koje on podržava oteli oko 500 crkava, tukli i ponižavali vernike. Pravoslavni vernici koji su ostali lojalni Moskovskoj patrijaršiji za zlodela raskolnika pre svega optužuju ukrajinske vlasti i carigradskog patrijarha koji u svemu tome ima svoje računice. Svi ukrajinski hramovi u inostranstvu sada su pod njegovom "komandom". Zbog toga mnogi u Ukrajini i Rusiji carigradskog patrijarha više smatraju biznismenom nego crkvenim poglavarom, a kao argument za to iznose da u Turskoj on ima minimalan broj vernika. Njegovi glavni vernici i sveštenici su zapravo u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju