JASNA PORUKA IZ KREMLJA: Niko ne namerava da se meša u događaje u Avganistanu!

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 13:43

NIKO ne namerava da se meša u situaciju u Avganistanu, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

ЈАСНА ПОРУКА ИЗ КРЕМЉА: Нико не намерава да се меша у догађаје у Авганистану!

Foto: AP

- Ne, o tome nema govora - rekao je Peskov govoreći o mogućnosti diplomatskog mešanja u situaciji u Avganistanu.

- Na sastanku (Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a) danas je takođe pomenut ovaj pravac razvoja događaja (mešanje), u kontekstu da ono potencijalno može dovesti do još jednog građanskog rata u Avganistanu, a takođe nosi dodatnu opasnost i pretnju. Naravno, niko ne namerava da se meša u ove događaje - istakao je on.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao je na oružani otpor talibanima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)