PUTIN ZABRINUT ZBOG PRETNJI IZ AVGANISTANA: Treba sprečiti infiltraciju terorista na teritoriju ODKB-a

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 12:43

LIDERI država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) izrazili su duboku zabrinutost zbog pretnji koje stižu iz Avganistana i dogovorili se da spreče infiltraciju radikala na teritoriju država te organizacije, saopštio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

ПУТИН ЗАБРИНУТ ЗБОГ ПРЕТЊИ ИЗ АВГАНИСТАНА: Треба спречити инфилтрацију терориста на територију ОДКБ-а

Foto: EPA

On je napomenuo da je inicijativa za održavanje samita putem video-konferencije pripadala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Na sastanku koji je održan u zatvorenom formatu „predsednik Putin je, kao i drugi šefovi država, izrazio duboku zabrinutost zbog događaja u Avganistanu i potencijalnih pretnji koje potiču iz ove zemlje“.

- Istaknuto je da je važno da se spreči infiltracija radikalnog islamizma na teritoriju država članica ODKB–a, preseče vrbovanje građana naših zemalja u redove ekstremista, uključujući korišćenjem društvenih mreža i interneta - naglasio je Peskov.

- Kao i do sada, izuzetno je aktuelan problem avganistanske trgovine narkoticima, pa će i ODKB morati pomno da prati kako će se događaji razvijati - istakao je on.

Peskov je dodao da su „učesnici (samita) i predsednik Rusije u svom govoru izrazili posebnu zabrinutost što DAEŠ zadržava prilično jake pozicije u Avganistanu“.

- To je veoma opasan trend koji predstavlja pretnju za prostor ODKB-a - konstatovao je Peskov.

Ruski predsednik je istakao i značaj koordinacije međunarodnih napora za rešavanje situacije u Avganistanu.

- Generalno, postoji razumevanje, a to je naglasio i ruski predsednik Vladimir Putin u svom govoru, da je potrebna koordinacija pristupa u okviru Ujedinjenih nacija, Saveta bezbednosti UN, grupe G20 (za rešavanje situacije u Avganistanu) - dodao je portparol Kremlja.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB posvećen situaciji u Avganistanu održava se u ponedeljak u formatu video-konferencije.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)