ERDOGAN POZVAO EU DA REŠI PROBLEM: Turska i Grčka zabrinute zbog Migranata iz Avganistana

Tanjug

20. 08. 2021. u 22:22

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Evropska unija treba da pomogne Avganistancima u njihovoj i u susednim zemljama, kako bi se izbegao novi migracioni talas.

ЕРДОГАН ПОЗВАО ЕУ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМ: Турска и Грчка забринуте због Миграната из Авганистана

Foto: Turkish Presidency via AP, File

Erdogan je danas telefonom razgovarao sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom o razvoju situaicije u Avganistanu, pošto dve zemlje dele zabrinutost zbog potencijalnog priliva izbeglica koje beže od talibana.

Iz kabineta turskog predsednika je saopšteno da je Erdogan preneo Micotakisu da će novi talas migracija postati neizbežan ako se ne preduzmu potrebne mere za pomoć Avganistanu i susednim zemljama, poput Irana, ka kojima bi se avganistanski migranti uputili pre nego što pokušaju da stignu do Turske i Evrope, prenosi AP.

Erdogan je, takođe, rekao da je Turska pojačala granicu sa Iranom, nakon što je poslednjih nedelja došlo do porasta broja Avganistanaca koji iz te zemlje ulaze u Tursku, kao i da je razgovarao o pitanju avganistanskih migranata sa Teheranom, navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Turski predsednik je juče pozvao evropske zemlje da prihvate odgovornost za ljude koji beže od talibana, i upozorio da Turska neće postati evropsko "skladište migaranata".

U Turskoj je raspoloženje protiv migranata u porastu jer se zemlja bori sa ekonomskim nedaćama, uključujući visoku nezaposlenost, koju je pogoršala pandemija koronavirusa.

U međuvremenu, Atina je iznela stav da neće dozvoliti ponavljanje 2015. godine, kada je Grčka bila prva na udaru migrantske krizem u kojoj je skoro milion ljudi bežalo od sukoba u Siriji, Iraku i Avganistanu na grčka ostrva sa obližnje turske obale, kako bi tražilo azil u bogatijim zemljama EU.

U sredu je grčki ministar za migracije Notis Mitaraki potvrdio je da je trenutni prioritet evakuacija Evropljana i avganistanskih građana koji su tamo radili sa snagama EU, ali da Grčka ne može da postane ulazna tačka ka Evropskoj uniji za Avganistance koji beže od sukoba u njihovoj zemlji.

Turska i EU su 2016. godine potpisale sporazum kojim se Ankara obavezala da zaustavi stotine hiljada migranata i izbeglica koje kreću ka Evropi, u zamenu za bezvizna putovanja turskih državljana i značajnu finansijsku podršku EU.

Erdogan je često optuživao EU da ne ispunjava svoje obaveze iz dogovora, a pitanje migracije takođe je dovelo do rasplamsavanja tenzija između Grčke i Turske, saveznika u NATO, koji su od sredine 1970-ih nekoliko puta dolazili na ivicu rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)