"MORAMO IH IZVADITI IZ RUKU TALIBANA": Sportistkinje apeluju za pomoć SAD u evakuaciji

Tanjug

19. 08. 2021. u 11:58

ČLANICA Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) iz Avganistana Samira Ašgari pozvala je Sjedinjene Države da pomognu u evakuaciji vrhunskih sportistkinja i trenerskog osoblja Avganistana "pre nego što bude prekasno" nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji.

МОРАМО ИХ ИЗВАДИТИ ИЗ РУКУ ТАЛИБАНА: Спортисткиње апелују за помоћ САД у евакуацији

Foto: Tanjug/AP Photo

 - Avganistanskim atletičarkama, trenerima i njihovoj pratnji, potrebna je vaša pomoć, moramo ih izvaditi iz ruku talibana. Molim vas učinite nešto dok ne bude prekasno - napisala je 27-godišnjakinja na Tviteru u sredu u poruci Američckom košarkaškom savezu, Olimpijskom i Paraolimpijskom komitetu SAD i ambasadoru SAD u Avganistanu.


Ašgari, kao bivši kapiten ženske košarške reprezentacije Avganistana, koja je imala nekoliko uloga u avganistanskoj sportskoj administraciji i postala je prva članica MOK-a iz svoje zemlje 2018. godine, rekla je da se plaši za bezbednost sportistkinja.

Tokom vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, talibani su, u skladu sa islamskim zakonom, zabranili ženama da rade, devojkama nije bilo dozvoljeno da idu u školu, a žene su morale da nose burke za izlazak, i to samo u pratnji muškog rođaka.

Talibani su saopštili sada da će poštovati prava žena u okviru islamskog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista