"GRANICE EU SE MORAJU ZAŠTITITI": Grčka ne želi da se migranti iz Avganistana koriste kao političko oruđe

Tanjug

18. 08. 2021. u 10:24

SPOLjNE granice Evropske unije moraju se zaštititi i ne sme se dozvoliti da se migranti koriste kao političko oruđe, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas tokom video-konferencije ministara spoljnih poslova EU.

ГРАНИЦЕ ЕУ СЕ МОРАЈУ ЗАШТИТИТИ: Грчка не жели да се мигранти из Авганистана користе као политичко оруђе

Foto Tanjug/AP

Njihov vanredni sastanak je održan juče radi razmatranja razvoja događaja u Avganistanu.

Dendijas je rekao da je evakuacija svih građana EU hitan prioritet i pozdravio planove nekih država članica EU da u evakuaciju uključe državljane Avganistana koji su radili kao prevodioci za grčke snage u toj zemlji, u okviru misije NATO, i njihove porodice, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi portal "Katimerini".

Ministar je rekao svojim kolegama da EU treba da naglasi potrebu za reprezentativnom vladom u Avganistanu, a da talibani moraju da poštuju osnovna prava i slobode i da garantuju zaštitu žena, maloletnika i manjina, kao i kulturnog nasleđa.

Dendijas je upozorio da će se migracijski tokovi povećati i da novu humanitarnu krizu treba sprečiti, zbog čega je pozvao na dogovor i saradnju po tom pitanju i jasnu poruku trećim zemljama, poput Turske, da se migranti ne smeju koristiti kao političko sredstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju