OGLASIO SE PREDSEDNIK AVGANISTANA Gani: Kabul vodi konsultacije sa međunarodnim partnerima

Novosti online

14. 08. 2021. u 13:57

KABUL održava konsultacije sa međunarodnim partnerima u vezi sa situacijom u Avganistanu čiji će rezultati uskoro biti objavljeni, izjavio je avganistanski predsednik Ašraf Gani.

ОГЛАСИО СЕ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА Гани: Кабул води консултације са међународним партнерима

Foto: Jutjub/FRANCE 24 English

On je istakao da su njegovi napori kao lidera zemlje usmereni na sprečavanje dalje nestabilnosti i nasilja u zemlji i raseljavanje građana.

Gani je naveo da je u ovom trenutku remobilizacija avganistanskih snaga bezbednosti i odbrane glavni prioritet za vlasti.

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.

Talibani su već zauzeli značajne teritorije i započeli ofanzivu na velike gradove. Tvrde da su od kraja prošle nedelje zauzeli administrativne centre deset od 34 pokrajine, uključujući gradove Zarandž, Puli-Humri, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan. Vlasti, sa svoje strane, navode da su povratile kontrolu nad nekim gradovima, ali sukobi se nastavljaju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)