FSB UHAPSIO NAUČNIKA ZBOG IZDAJE: Predao strancu državne tajne o hipersoničnim letelicama

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 08. 2021. u 07:45 >> 03:42

FEDERALNA služba bezbednosti Rusije privela je u Moskvi poznatog naučnika Aleksandra Leonidoviča Kuranova, generalnog direktora i glavnog konstruktora ,,Naučno istraživačkog preduzeća hipersonični sistemi,, dela vojno-industrijskog holdinga, zbog izdaje zemlje.

ФСБ УХАПСИО НАУЧНИКА ЗБОГ ИЗДАЈЕ: Предао странцу државне тајне о хиперсоничним летелицама

Foto: Depositphotos

FSB Rusije zatražio je od Leferotovskog suda u Moskvi da zbog špijunaže odredi dvomesečni pritvor Kuranovu, koji je doktor tehničkih nauka i profesor na katedri sistema i tehnologija upravljanja na Politehničkom fakultetu u Sankt Peterburgu.

Aleksandar Kuranov je specijalista u oblasti fizike i hemije plazme. On je učestvovao i u brojnim međunarodnim projektima. Godinama je bio organizator rusko-američkog simpozijuma ,,termohemijski i plazmeni procesi u aerodinamici,, koji se održava u Sankt Peterburgu. Autor je više od 120 naučnih radova kao i brojnih patenata.

Foto: Arhiva

Na sajtu naučne biblioteke gde se objavljuju naučni radovi ruskih naučnika objavljeno je više od 130 naučnih publikacija Kuranova na ruskom i engleskom jeziku. Citiran je u brojnim radovima u raznim publikacijama.

Među tim objavljenim publikacijama je i patent vezan za hipersonične leteće aparate kao i tekst oko zaštite hipersoničnih aparata i upravljanje njima.

Ovaj naučnik se bavio ,,Novim hipersoničnim tehnologijama,, i kordinisao je rad naučnika raznih ruskih preduzeća aerokosmičkog kompleksa.

Za sada Kuranov ima status osumnjičenog i još mu nije izrečna optužnica.

Kako javlja agencija ,,Interfaks,, Kuranov je osumnjičen da je predao strancu materijale koji su državna tajna o naučnim dostignućima u oblasti hipersoničnih tehnologija. ,,Interfaks,, tvrdi da je Kuranov učestvoao u razradi hipersoničnog letećeg aparata ,,Ajaks,,.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)