POŽARI HARAJU REGIONOM: Ove godine najveći u poslednjoj deceniji

Tanjug

11. 08. 2021. u 17:38

U ZEMLjAMA Balkanskog regiona sezona požara traje već nedeljama, a kombinacija ekstremnih vrućina i suše ove godine izazvala je najveće požare u poslednjih deset godina, pri čemu su najviše pogođene Grčka, Turska, Severna Makedonija i Albanija.

ПОЖАРИ ХАРАЈУ РЕГИОНОМ: Ове године највећи у последњој деценији

Foto Tanjug/AP

Prošle nedelje u Grčkoj je zabeleženo više od 500 požara, evakuisano desetine sela i hiljade ljudi, a u međuvremenu sever Turske su danas pogodile poplave, dok na jugoistoku zemlje gore najveći požari u istoriji Turske.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema o šumskim požarima, u Grčkoj je za 10 dana izgorelo skoro 57.000 hektara.

Prosečno je u Grčkoj u periodu između 2008. i 2020. godišnje izgorelo 1.700 hektara, piše Gardijan.

Prema podacima turske vlade od prošle nedelje zabeleženo je 150 požara širom zemlje, a u gašenju je učestvovalo preko 5.000 vatrogasaca. Prema zvaničnim podacima u Turskoj je do sada izgorelo 95.000 hektara, dok je prošle godine u ovo vreme u požarima izgorelo 13.500 hektara, piše Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija šalje avione, helikoptere i vatrogasne ekipe u Grčku, Tursku, Albaniju i Makedoniju, kako bi pomogla u gašenju požara.

U nekim delovima Makedonije uvedeno je vanredno stanje zbog požara a od 4. avgusta na snazi je kompletna zabrana kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi.

Prema podacima Centra za upravljanje kriznim situacijama Severne Makedonije u pomaganju gašenja požara učestvuju i bugarski vatrogasci. Makedonska policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je jedan državljanin Albanije.

Ilustracija / Foto EPA

Prvi potpresednik vlade Severne Makedonije Artan Grubi rekao je da su požari u Makedoniji u 80 odsto slučajeva izazvani ljudskim faktorom, kako prenose mediji.

U Albaniji je danas ministar odbrane Niko Peleši saopštio da je požar u gradu Karaburun uspešno ugašen nakon dve nedelje.

Situacija je još kritična u delovima Albanije, uglavnom zbog oblasti koje su teško pristupačne vatrogascima.

Albaniji u gašenju požara pomažu Evropska unija i Priština a za sada šteta još uvek nije procenjena, prenosi portal Egzit.

Požari su pogodili i Bosnu i Hercegovinu gde su juče izbili u Mostaru, Čitluku i Konjicu, ali su lokalizovani.

Nikšićki vatrogasci su pored požara koji gore od ranije gasili i nove koji su se ponovo razbuktali zbog visoke temperature na više lokacija u Crnoj Gori.

U svetu je ove godine registrovan povećan broj požara od kojih su neki u pojedinim zemjama, kao što je to slučaj sa Grčkom i Turskom, naneli ogromne štete i doveli do gubitka života.

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće pošto porast temperature na globalnom nivou izazvane emisijama štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte povećava rizik od požara širom planete, navodi Gardijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi