NA STOTINE POVREĐENIH CIVILA U AVGANISTANU: Bolnice opterećene, stanovnici nemaju struju

Tanjug

10. 08. 2021. u 15:21

VIŠE stotina civila je povređeno u Avganistanu u poslednjih nekoliko dana u neprijateljstvima širom avganistanskih gradova, a u opasnosti je život više hiljada civila zbog intenziviranja borbi, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK)

НА СТОТИНЕ ПОВРЕЂЕНИХ ЦИВИЛА У АВГАНИСТАНУ: Болнице оптерећене, становници немају струју

Foto: EPA

- U uličnim sukobima u Kunduzu, Laškar Gahu i drugim gradovima u poslednjih nekoliko dana povređeno je stotine civila, a medicinske usluge su jako opterećene zbog oštećenja zdravstvenih ustanova i nedostatka osoblja - poručuje MKCK, a prenosi ruska agencija Tas s.

- Od 1. avgusta su 4.042 pacijenta povređena vatrenim oružjem zbrinuta u 15 zdravstvenih ustanova koje podržava MKCK, što je pokazatelj intenziteta nedavnog nasilja - poručuju iz Crvenog krsta.

Dodaju i da je struja nestala u nekoliko gradova, da su sistemi za snabdevanje vodom jedva operativni na nekim mestima i da mnoge porodice pokušavaju da pobegnu, ali da ne mogu da pronađu prevoz za bekstvo ili jednostavno nemaju finansijska sredstva.

Šef delegacije MKCK-a u Avganistanu Iloj Filion pozvao je sve strane u sukobu da ne oštećuju zdravstvene ustanove i da ne povrede medicinsko osoblje.

Pozvao je i sve strane da dozvole humanitarnim organizacijama, poput MKCK-a i Avganistanskog društva Crvenog polumeseca, da donesu preko potrebnu pomoć civilnom stanovništvu.

U ponedeljak su talibani saopštili da su zauzeli grad Ajbak, glavni grad provincije Samangan na severu Avganistana. Ovo je šesti glavni grad neke avganistanske provincije koji je zauzet u poslednjih nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina