GRADOVI PADAJU KAO DOMINE: Talibani preuzeli kontrolu nad centrom četvrte po redu avganistanske provincije posle povlačenja zapadnih vojnika

I. STANOJEVIĆ

09. 08. 2021. u 21:53

TALIBANI su u ponedeljak preuzeli kontrolu nad glavnim gradom još jedne provincije u Avganistanu.

ГРАДОВИ ПАДАЈУ КАО ДОМИНЕ: Талибани преузели контролу над центром четврте по реду авганистанске провинције после повлачења западних војника

Talibanska zastava u Kunduzu / Foto AP

Posle više od nedelju dana borbi i otpora avganistanskih snaga bezbednosti, grad Sar-e Pul pao je u ruke talibana. Oni su, tokom vikenda, zauzeli tri grada na severu, a na pragu su i preuzmanja kontrole nad Kunduzom, prestonicom istoimene severne provincije. Time su talibani otvorili novu ofanzivu protiv avganistanske vlade, "u susret" predstojećem povlačenju trupa SAD.

Talibani su već istakli svoju zastavu na glavnom trgu u Kunduzu, čije bi zauzimanje bilo bi značajan uspeh za pobunjenike i veliki test njihove sposobnosti da zadrže teritoriju u sklopu kampanje borbe protiv vlade, koju Zapad podržava. To je jedan od većih gradova u zemlji sa više od 340.000 stanovnika i bio je ključno područje koje su zapadne trupe godinama branile od talibana.

Šef Veća severne provincije Sar-e Pul potvrdio je da se nekoliko provladinih zapovednika iz lokalne policije predalo talibanima bez borbe, dozvoljavajući pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad čitavom provincijom. Vladine snage su se povukle iz pokrajine.

Najmanje 27 dece je ubijeno, a 136 povređeno u tri provincije Avganistana u poslednja tri dana usred eskalacije nasilja, saopštio je u ponedeljak Unicef.

Talibanski borci ubili su i Tofana Omara, menadžera radio-stanice u Kabulu i kidnapovali novinara Nemtulaha Hemata u južnoj provinciji Helmand u poslednjem u nizu napada na medijske radnike u Avganistanu. Najmanje 30 novinara i medijskih radnika je ubijeno, ranjeno ili oteto u Avganistanu ove godine.

Grad Sar-e Pul je četvrti je glavni grad provincije koji je pripao talibanima, pošto su se prethodno tri provincijske prestonice našle pod njihovom kontrolom: Zarandž (glavni grad zapadne provincije Nimroz), Šibirgan (Zavzjan) i Talekan, prestonica istoimene severne provincije.

PRODATA BUDUĆNOST AVGANISTANA

AVGANISTAN bi mogao ponovo da postane baza za međunarodni terorizam, ocenio je bivši visoki britanski vojni komandant, koji je povlačenje zapadnih trupa opisao kao "stratešku grešku". General Ričard Barons upozorava da bi, zbog ponovnog uspostavljanja terorističkih grupa u Avganistanu, moglo doći do napada u Evropi. "Donošenjem odluke o odlasku smo prodali budućnost Avganistana", rekao je Barons za Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi