OPTUŽENI "KOLT" I "SMIT I VESON": Meksiko tužio najveće američke proizvođače oružja - traži odštetu od 10 milijardi dolara

D. SAVIĆ

05. 08. 2021. u 20:34

PRED sudom američke države Masačusets našla se tužba meksičke vlade protiv najvećih američkih proizvođača oružja u kojoj se navodi da su znali da doprinose ilegalnoj trgovini oružjem, koja je povezana sa nizom smrti u Meksiku. Meksiko traži odštetu od 10 milijardi dolara.

ОПТУЖЕНИ КОЛТ И СМИТ И ВЕСОН: Мексико тужио највеће америчке произвођаче оружја - тражи одштету од 10 милијарди долара

Foto AP

- Proizvođači oružja svesni su činjenice da se njihovi proizvodi koriste u nedozvoljenim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika - navodi se.

Vlada Meksika objašnjava da je preduzela akciju "kako bi okončala ogromnu štetu koju kompanije nanose aktivnim olakšavanjem nezakonite trgovine oružjem narko-kartelima i drugim kriminalcima u Meksiku". Naglašava se da su kompanije koristile "marketinške strategije za promociju oružja koje je sve smrtonosnije, bez mehanizama sigurnosti".

Meksiko ima stroga pravila koja regulišu prodaju oružja. Legalno se može kupiti samo u jednoj prodavnici koja se nalazi u vojnoj bazi u glavnom gradu. Prema saopštenju meksičke vlade, kriminalne organizacije kupuju hiljade pištolja, pušaka, jurišnog oružja i municije u supermarketima, na internetu i na sajmovima oružja u SAD koje koriste za zločine u Meksiku.

Meksički zvaničnici čak uočavaju da su neki od "koltovih" pištolja posebno ciljali meksičko tržište, kao što su oni s ugraviranim licem i imenom meksičkog revolucionarnog vođe Emilijana Zapate.

Meksički zvaničnici naglasili su, međutim, da tužba nije usmerena protiv američke vlade. Ministar inostranih poslova Marselo Ebrard veruje da je administracija predsednika Džozefa Bajdena voljna da radi sa Meksikom na suzbijanju trgovine oružjem.

- Pobedićemo na suđenju i drastično ćemo smanjiti nezakonitu trgovinu oružjem u Meksiko - uveravao je Ebrard na konferenciji za novinare.

No, Lorenco Mejer, profesor na Meksičkom koledžu, procenjuje za agenciju AFP da američki zakon "čini gotovo nemogućim da proizvođači oružja budu odgovorni" za ilegalnu trgovinu.

KRIJUMČARENI METAK UBIO 17.000 LjUDI

Američki biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive otkrio je da je 70 procenata vatrenog oružja pronađenog u Meksiku između 2014. i 2018. godine pristiglo iz SAD. Samo u 2019. godini više od 17.000 ubistava u Meksiku povezano je sa krijumčarenim oružjem. Jedan zvaničnik rekao je novinarima da bi šteta nastala prodajom oružja bila jednaka 1,7 odsto BDP Meksika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAISI SE OBRATIO NARODU: Ovo je poruka iranskog predsednika