BAJDENOV PRST U OKO PEKINGU - PRODAJE ORUŽJE TAJVANU: Predsednik SAD obavestio Kongres o isporuci vrednj 750 miliona

D. D. S.

05. 08. 2021. u 13:15

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden prvi put je od ulaska u Belu kuću pokrenuo pitanje prodaje oružja Tajvanu, što je jedno od najosetljivijih pitanja u već napetim odnosima SAD sa glavnim ekonomskim rivalom Kinom.

БАЈДЕНОВ ПРСТ У ОКО ПЕКИНГУ - ПРОДАЈЕ ОРУЖЈЕ ТАЈВАНУ: Председник САД обавестио Конгрес о испоруци вреднј 750 милиона

Foto: Printskrin Jutjub

Njegova administracija obavestila je američki Kongres o prodaji oružja Tajvanu od 750 miliona dolara, za šta američki mediji već horsi navode da će sigurno dodatno rasplamsati tenzije sa Pekingom.

SAD Tajvanu pružaju pomoć u naoružavanju na osnovu decenija starog Zakona o odnosima sa Tajvanom, koju Kina smatra delom svoje teritorije. Dogovor uključuje 40 srednjih samohodnih haubica M109A6, tenkove, srodnu opremu".

- Ako se zaključi, ova predložena prodaja doprineće modernizaciji tajvanske flote haubica, jačanju sposobnosti samoodbrane da se suoči sa sadašnjim i budućim pretnjama - navodi Stejt dipartment.

Jedan od izvora u Kongresu rekao je za Si-en-en da je predsedavajući Senata za spoljne poslove Robert Menendez već otvorio proceduru izjašnjavanja za koju se očekuje da prođe glatko, s obzirom na to da Tajvan ima stabilnu podršku obe stranke u Kongresu, što je retkost u odnosima dve vodeće američke stranke. Prošlog oktobra administracija bivšeg predsednika Donalda Trumpa obavestila je Kongres o predloženoj prodaji naprednih sistema naoružanja Tajvanu u iznosu od 1,8 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina