TRI EMBRIONA ZA OPSTANAK: Severnom belom nosorogu preti izumiranje

B.B.

01. 08. 2021. u 21:41

TIM naučnika uspeo je u Keniji da napravi još tri embriona severnog belog nosoroga, u "borbi" da ova vrsta, ipak, ne nestane sa planete.

ТРИ ЕМБРИОНА ЗА ОПСТАНАК: Северном белом носорогу прети изумирање

Foto: Tanjug/AP

Ovaj poduhvat može biti prekretnica u naporima da se zaustavi izumiranje ove retke vrste. Do sada je proizvedeno 12 embriona, a sledeći korak je prenošenje embriona u surogat-ženke.

Tim domaćih i stranih naučnika početkom jula izvukao je 17 jajnih ćelija iz starije od preostale dve ženke koje se nalaze u rezervatu Ol Pejeta u severnoj Keniji, i prebacio ih avionom u Italiju radi oplodnje.

Dva embriona su nastala korišćenjem sperme uginulog mužjaka Suni, a treći je proizveden od drugog severnog belog nosoroga Angalifu, koji je uginuo 2014. godine u San Dijegu, u SAD.

Uspešno stvaranje embriona od sperme različitih mužjaka od izuzetnog je značaja jer dodaje genetsku raznolikost nepovezane jedinke polulaciji vrste koja će biti očuvana zahvaljujući krio-tehnologiji.

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga uginuo je u martu 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja