PRVI SMRTONOSNI NAPAD DRONOM U REGIONU: Američki stručnjaci o udaru na tanker u Arapskom moru (FOTO)

Tanjug

01. 08. 2021. u 12:17

AMERIČKI stručnjaci za eksplozive saopštili su da je na tanker s naftom, koji je plovio u Arapskom moru nadomak obala Omana, izvršen napad dronom u kojem je poginulo dvoje članova posade broda.

ПРВИ СМРТОНОСНИ НАПАД ДРОНОМ У РЕГИОНУ: Амерички стручњаци о удару на танкер у Арапском мору (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP/Johan Victor

Napad bespilotnom letelicom na tanker "Mercer Strit" prvi je smrtonosni napad na neki komercijalni brod u ovom regionu koji potresaju tenzije između Irana s jedne, Izraela, SAD i njenih saveznika s druge strane, prenosi AP.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, izraelski zvaničnici optužuju Iran da stoji iza ovog smrtonosnog vazdušnog udara bespilotnom letelicom.

Američki nosač aviona "USS Ronald Regan" i raketni razarač "USS Mičer" dopratili su oštećeni tanker do sigurne luke, potvrđeno je iz sedišta 5. flote američke mornarice na Bliskom istoku.

FOTO: Tanjug/AP/Johan Victor

Mercer Strit

U napadu je ciljan komandni most tankera, a u napadu je probijena kabina brodskog mosta, potvrdio je jedan američki zvaničnik.

Kompanija je saopštila da su u napadu poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije, a drugi iz Rumunije, kao i da nema povređenih među ostalim članovima posade.

Izraelski zvaničnici koji su govorili pod uslovom anonimnosti okrivili su Teheran za ovaj napad, ali nisu ponudili nikakve dokaze u prilog svojim optužbama.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dominikom Rabom o "potrebi da se oštro odgovori" na napad, ali nije eksplicitno okrivio Iran.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)