PROGLAŠEN POLICIJSKI ČAS: Avganistanske snage najavile velike vojne operacije

Novosti onlajn

24. 07. 2021. u 17:44

AVGANISTANSKE vlasti, suočene sa ofanzivom talibana koje već dva meseca nisu uspele da suzbiju, proglasile su policijski čas.

ПРОГЛАШЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Авганистанске снаге најавиле велике војне операције

Foto: AP Photo

Policijski čas proglašen je na celoj teritoriji, osim u tri provincije, uključujući i Kabul.

"Kako bismo zaustavili nasilje i ograničili kretanja talibana, policijski čas je proglašen u 31 provinciji, od ukupno 34 u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Policijski čas će biti na snazi od 22:00 do 04:00 sata. Pobunjenici su započeli ofanzivu na avganistansku vojsku krajem maja, kada je bilo u toku povlačenje međunarodnih snaga iz Avganistana, koje se završilo i većina od 9.500 stranih trupa napustila je zemlju.

Talibani su osvojili velike delove seoskih područja i tvrde da kontrolišu 90 posto avganistanskih granica gde vode ofanzivu, sa Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.

Vladine snage do sada su pružale mali otpor i kontrolišu samo glavne puteve i prestonice provincija.

Posle trodnevnog mira na terenu tokom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, avganistanske snage najavile su da od petka započinju velike vojne operacije u 15 provincija za suzbijanje talibana.

Dopisnik Frans Presa izveštava da je u toku vladina ofanziva na južnu provinciju Kunduz.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je vojska uspela da povrati važan okrug zapadne provincije Herat na granici sa Iranom.

Sjedinjene Države, koje su se povukle iz Avganistana posle 20 godina, pružile su vazdušnu podršku redovnoj vojsci. Talibani su američke vazdušne napade nazvali "varvarskim".

- Žestoko ćemo braniti svoje teritorije i nećemo biti u odbrani ako neprijatelj želi rat - upozorio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Žestoko je negirao optužbe vlade Kabula da su talibani počinili nasilje nad civilima u okrugu Spin Boldak na granici sa Pakistanom.

Otkako su SAD najavile konačno povlačenje iz Avganistana za 20 godina nakon 2020. godine, talibani žele da deluju umerenije i kažu da žele "politički" sporazum da okončaju rat.

Međutim, međuavganistanski pregovori započeti u septembru 2020. u Dohi su u zastoju i nova runda je završena 18. jula bez rezultata. Vlada u Kabulu i talibani krive jedni druge za neuspeh razgovora i obe strane tvrde da žele mir.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)