ZNA LI BEZOS KAKO JE NA ZEMLJI: Vlasnik Amazona leti u svemir dok mu zaposleni rade po 14 sati

Novosti onlajn

22. 07. 2021. u 20:18

DŽEF Bezos je posle kratkog putovanja u svemir zahvalio svojim zaposlenima i mušterijama što su finansirali njegov let.

ЗНА ЛИ БЕЗОС КАКО ЈЕ НА ЗЕМЉИ: Власник Амазона лети у свемир док му запослени раде по 14 сати

Foto: AP

Time je još više naljutio javnost koja ga je i ranije osuđivala zbog ove avanture.

- Želim da zahvalim svakom zaposlenom i svakoj mušteriji Amazona, jer ste vi platili za sve ovo - izjavio je posle povratka na Zemlju najbogatiji čovek u Americi i na svetu, prenosi "Biznis insajder".

Osnivač "Amazona", najveće svetske onlajn prodavnice, u utorak je sa još troje putnika otišao na jedanaestominutni let na granicu s kosmosom. Bezos je to predstavio kao naučno dostignuće i početak ere svemirskog turizma, kojim će se baviti njegova druga kompanija, "Blu oridžin". Ipak, za deo javnosti on je raskalašni milijarder koji je potrošio 5,5 milijardi dolara na pustolovinu u svemiru dok deo njegovih radnika na Zemlji još nema pravo na sindikat ili na pauzu za odlazak u toalet. Progresivni političari napadaju najimućnijeg čoveka na planeti i zbog toga što njegova kompanija nekoliko godina nije plaćala federalni porez, piše Politika.

- Zaboravio je da zahvali svim Amerikancima koji vredno rade i plaćaju porez da bi ova zemlja funkcionisala, dok ’Amazon’ i on nisu platili ništa - tvitovala je demokratska senatorka Elizabet Voren.

- Ovde na Zemlji, u najimućnijoj državi na svetu, polovina stanovnika živi od plate do plate, jedva se prehranjuje i teško može da se leči, ali hej, najbogatiji ljudi na svetu su u kosmosu. Da, mislim da je vreme da milijarderi počnu da plaćaju porez - kazao je levičarski senator Berni Sanders.

Samo nedelju dana pre Bezosa, u kosmos se vinuo i britanski milijarder Ričard Branson, koji je takođe pokrenuo posao s kosmičkim turizmom. Oni su takmaci u biznisu koji klijentima nudi kratak izlazak iz atmosfere i oko tri minuta bestežinskog stanja, što je usluga koja će biti dostupna samo milionerima.

"Amazon" je poznat po niskim platama za zaposlene u skladištima, za koje se pisalo da ne mogu da se sindikalno organizuju i da često rade i po 14 sati dnevno, kao i da imaju toliko posla da ne stižu da idu u toalet.

- Tačno je, radnici ’Amazona’ su platili za ovo, jer imaju male plate, nemaju sindikate, rade u nehumanim uslovima, a dostavljači nisu imali zdravstveno osiguranje tokom pandemije - kazala je demokratska predstavnica u kongresu Aleksandrija Okasio Kortez, koja predstavlja krajnje levo krilo Demokratske stranke.

"NJu šepard" je lansiran iz Teksasa. Kapsula s putnicima odvojila se od rakete na visini od oko 76 kilometara i sama nastavila put na visinu od oko 106 kilometara. Za granicu između atmosfere i svemira uzima se udaljenost od oko sto kilometara od Zemlje.

Letelica u vlasništvu "Blu oridžina" u nebo je vinula Bezosa i njegovog brata Marka, kao i Olivera Dimena (18) i Voli Frank (82). Voli Frank je pionirka svemirskih istraživanja, koja se i obučavala za astronauta, ali nije poletela u svemir sve do prekjuče, kad je postala najstarija osoba pristigla u svemir.

Dimen je najmlađi putnik u kosmos, sin je uspešnog biznismena i platio je kartu za let, ali nije objavljeno koliko ga je koštalo ostvarivanje dečačkog sna. Zna se da je putnik koji je prvobitno trebalo da leti sa Bezosom platio na aukciji 28 miliona dolara, ali se povukao iz nejasnih razloga.

To je bilo prvo turističko putovanje "Blu oridžina" i ne očekuje se da će ostali letovi biti toliko skupi, mada kompanija nije objavila cenu karata. Bransonova kompanija trebalo bi da za takva putovanja naplaćuje oko 250.000 dolara, javio je Bi-Bi-Si.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

40 GODINA ČUVALI JEZIVU TAJNU U ŠUPI: Otac i sin počinili nezapamćen zločin - policajci bili u šoku posle otkrića (VIDEO)