PUCNJAVOM PROTERALI MIGRANTE: Litvanci ih dovezli na granicu sa Belorusijom i zapucali im iznad glava (VIDEO)

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

22. 07. 2021. u 12:58

VLASTI u Vilnusu odlučile da silom vraćaju migrante u Belorusiju što stvara još veću nervozu u i tako lošim odnosima sa Belorusijom.

ПУЦЊАВОМ ПРОТЕРАЛИ МИГРАНТЕ: Литванци их довезли на границу са Белорусијом и запуцали им изнад глава (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ Mir 24

Litvanski graničari su u toku noći proterali grupu emigranata iz Iraka koji su se nalazili do tada u izbegličkom kampu. Posle čarki sa čuvarima, litvanska policija ih je istukla, a zatim dovezla do granice sa Belorusijom i zapucala im iznad glava pa su Iračani morali da beže. O tom proterivanju emigranata beloruske vlasti su objavile snimak.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su litvanski graničari postupili kao fašisti. Dovezli su 26 emigranata na granicu sa belorusijom i zapucali iznad njihovih glava.

Zadnjih meseci sve su češće optužbe oko emigranata između Vilnusa i Minska. Bez obzira na pretnje sankcijama Belorusija neće da bude brana ulaska migranata iz Azije u Litvaniju i druge evropske zemlje. Zbog velikog broja migranata koji lako prelazi granici Belorusije i Litvanije u Vilnusu su napali Aleksandra Lukašenka da on namerno propušta migrante koji dolaze iz Azije, Bliskog istoka i Afrike.

Na povećani broj nelegalnih prelaza iz Belorusije žale se i u Poljskoj. Na sve te kritike beloruski predsednik Lukašenko odgovara da on ne namerava da spašava Evropu i da u svojoj zemlji pravi kampove za emigrante.

Litvanija je počela da postavlja ogradu od bodljikave žice na granici sa Belorusijom. Zatražili su i pomoć od EU. Hoće li bodljikava žica zadržati mlade migrante iz Avganistana, Iraka, Konga, Kameruna i drugih zemalja tek će se videti, jer je dužina granice 678 kilometara.

Od početka ove godine broj nelegalnih migranata koji su uhvaćeni u Litvaniji dostigao je 1600. To je 22 puta više nego 2020 godine.

Maršruta kojom migranti stižu u Belorusiju nije tajna. Oni regularnim avionskim linijama stižu iz Istanbula ili Bagdada u Minsk. Većina njih nema nikakve dokumente, a osim odraslih muškaravca i žena ima i maloletnih.

Lukašenko je u maju upozorio rukovodstvo Litvanije da Belorusija neće više biti zaštita Litvaniji i inače Evropi od narkotrgovaca i migranata.

- Uveli ste nam sankcije i mi više nemamo novac ni snage da zadržavamo one koje ste vi mučili u Avganistanu, Iranu, Irku - poručio je javno zapadnoj Evropi Aleksandar Lukašenko. Na optužbe iz Vilnusa i susednih zemalja u Minsku odgovaraju sa dozom humora - verovatno su to sezonski turisti koji žele da odmore u Evropi.

Belorusija nije potpisala Dablinski dogovor kojim je definisan prijem izbeglica u Evropu u skladu sa Ženevskom konvencijom. Zbog toga Litvanija ne može da izbegne da organizuje smeštaj za izbeglice. Litvanija se žali da nema mogućnosti da organizuje kvalitetan smeštaj za toliko veliki broj izbeglica, zato neželjeni gosti spavaju u hangarima i školskim prostorijama.

Već je bilo više sukoba migranata i policije. Grupa migranata iz Iraka želela je da ode u grad što im nije dopustila straža. Morali su da intervenišu specijalci koji su pucali u vazduh i najratobornije umirili pendrecima. Većina migranata želi da ode iz Litvanije u neku bogatiju evropsku zemlju, za sada Vilnusu iz Evrope obećavaju milione evra pomoći.

Provocirali u Vilnusu

Profesor Redforskog univerziteta u američkoj državi Virdžiniji Grigorij Jofe objašnjava da je litvansko rukovodstvo provociralo Lukašenka. U Vilnusu su dali diplomatski status Svetlani Tihanovskoj lideru beloruske opozicije koja smatra da je ona pobednica na poslednjim predsedničkim izborima i da ju je pokrao Lukašenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)