PAŠINJAN UPOZORAVA: Baku želi da isprovocira novi vojni sukob u Karabahu

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 13:25

VRŠILAC dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da Baku namerava da izazove nove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na granici sa Jermenijom.

ПАШИЊАН УПОЗОРАВА: Баку жели да испровоцира нови војни сукоб у Карабаху

Foto: Kremlin.ru/Arhiva Novosti

- Jermenija je spremna za nastavak pregovora o Karabahu, ali Azerbejdžan nikako nije odreagovao na tu spremnost i prema informacijama od nezvaničnih izvora Azerbejdžan namerava da izazove nove vojne sukobe u Arcahu (Nagorno-Karabah) i na jermensko-azerbejdžanskoj granici - rekao je Pašinjan nakon sastanka sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Prema njegovim rečima, te namere su se manifestovale pogoršanjem situacije na Nahičevanskom delu jermensko-azerbejdžanske granice. Pašinjan je dodao da incidenti ne dozvoljavaju da se započne proces delimitacije i demarkacije granice i optužio je Baku za kršenje sporazuma koji se tiču vraćanja lica koje u Jermeniji smatraju zarobljenicima.

Pored toga, prema rečima Pašinjana, uprkos trilateralnoj izjavi od 9. novembra 2020. godine kojom je predviđeno otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih infrastruktura, Baku odbija da obezbedi Jermeniji koridor za železnicu Jermenija-Gruzija-Azerbejdžan.

On je naglasio da se nakon sukoba u Nagorno-Karabahu u tom regionu formirala nova realnost, „ali primena sile ne može rešiti karabaški konflikt, a rešavanje situacije je moguće samo pregovorima u formatu Minske grupe OEBS-a“.
Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)