DOLIJALA PREVARANTKINJA: Doktorka prodavala lažne lekove protiv korona virusa - Evo koliko godina zatvora joj preti

Novosti online

15. 07. 2021. u 20:07

HOMEOPATKINjA iz Kalifornije optužena je za prodaju lažnih potvrda o vakcinaciji i nedelotvornih "pilula za imunitet" protiv virusa korona.

ДОЛИЈАЛА ПРЕВАРАНТКИЊА: Докторка продавала лажне лекове против корона вируса - Ево колико година затвора јој прети

Foto: Depositphotos

Uhapšena je u sredu i optužena za dve tačke prevare na području medicine.

Doktorki Džuli Mazi preti do 20 godina zatvora i stotine hiljada dolara novčane kazne.

Čarobne pilule od 243 dolara

Mazi je prodavala pilule za imunitet po ceni od 243 dolara. Tvrdila je da sadrže "vrlo malu količinu" virusa korona, koja pokreće imunološki odgovor i pruža "doživotni imunitet na kovid-19".

Kako bi nagovorila klijente da kupe njene pilule, Mazi im je govorila da vakcine protiv korone odobrene u SAD sadrže "otrovne sastojke". Takođe je nudila homeopatske lekove za dečije bolesti i lažno tvrdila kako će oni pokriti zahteve imunizacije koji se traže u kalifornijskim školama, piše "Njujork tajms".

Homeopatkinja na svom sajtu za sebe kaže da je doktorirala na Nacionalnom sveučilištu za prirodnu medicinu u Portlandu i navodi da takođe nudi usluge klasične homeopatije, nastale u Nemačkoj pre više od 200 godina.

Prema homeopatiji, bolest se može lečiti supstancom koja proizvodi slične simptome kao i oboljenje i koja se daje u minimalnim dozama. Australijsko Nacionalno veće za zdravstvena i medicinska istraživanja navelo je 2015. da nema puno dokaza da je homeopatija delotvorna u lečenju bolesti i da brojni pojmovi u homeopatiji nisu u skladu sa temeljnim naučnim konceptima.

Zaradila 200.000 dolara?

Vlasti su pokrenule istragu protiv Džuli Mazi nakon što je aprilu jedna osoba podnela tužbu protiv nje, rekavši da su rođaci od nje kupili pilule za imunitet protiv kovida-19 i da se zbog toga nisu vakcinisali protiv virusa korona. Mazi im je uz pilule dala i kartice za vakcinaciju protiv kovida-19, u kojima je navedeno da su primili vakcinu kompanije Moderna. Rekla im je da za datum vakcinu upišu dan kada su počeli da uzimaju pilule.

Za sada nije poznato koliko je tačno ljudi kupilo ove pilule, ali su vlasti saznale da je Mazi putem kopmanije za digitalno plaćanje "Skver" od aprila 2020. do maja 2021. primila više od 200.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu