RAST KINESKE PRIVREDE: BDP porastao 7,9 procenata u drugom kvartalu

Tanjug

15. 07. 2021. u 09:02

KINA je zabeležila u drugom kvartalu 2021. godine nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

РАСТ КИНЕСКЕ ПРИВРЕДЕ: БДП порастао 7,9 процената у другом кварталу

Foto arhiva

Kineski BDP je porastao za 7,9 procenata u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a na kvartalnom za 1,3 posto, objavio je danas državni zavod za statistiku.

Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila 18,3 procenta.

Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i „neuravnoteženog“ regionalog oporavka u zemlji, prenosi CNBC.

Promet u maloprodaji je u junu skočio za 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020, što je iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa u rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 posto međugodišnje.

Industrijska proizvodnja je takođe nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostavila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu na nivou od 5,0 posto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije