KORONA U AZIJI I AUSTRALIJI PONOVO JAČA: Indonezija i Japan beleže drastičan porast slučajeva

Tanjug

14. 07. 2021. u 16:02

AUSTRALIJSKE vlasti produžile su danas lokdaun u Sidneju za još najmanje 14 dana, jer ni tri nedelje od uvođenja inicijalnih restrikcija nije zaustavljeno najozbiljnije ovogodišnje širenje korona virusa u najvećem australijskom gradu.

КОРОНА У АЗИЈИ И АУСТРАЛИЈИ ПОНОВО ЈАЧА: Индонезија и Јапан бележе драстичан пораст случајева

Foto: Depositphotos

Premijerka države Novi Južni Vels, Gledis Beredžiklian, najavila je da će ograničenja ostati na snazi najmanje do 30. jula, navodeći da je u protekla 24 sata potvrđeno 97 novih slučajeva lokalno prenete zaraze, nekoliko više u poređenju sa prethodnim danom, prenosi Rojters.

Trenutno je na svetu 3 miliona ljudi zaraženo korona virusom

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je prošle nedelje na globalnom nivou bilo skoro tri miliona slučajeva korona virusa.

Statistika SZO-a kaže da je porast slučajeva 10, a smrtnosti tri odsto, piše AP.

Kako se navodi, najveći broj novih slučajeva je u Brazilu, Indiji, Indoneziji i Velikoj Britaniji.

Dodaje se da je Delta soj identifikovan za sada u 111 zemalja od kako je prvi put otkriven u Indiji i s obzirom da se brzo širi očekuje se da će ova varijanta biti globalno dominantna narednih meseci.

Organizacija je skrenula pažnju na to da se mnoge zemlje suočavaju sa "značajnim pritiskom" da ukinu ograničenja za KOVID-19, ali da "nepravilno planiranje ili procena rizika tokom bilo kog okupljanja ili putovanja pruža mogućnost širenja virusa".

"Uvek je to bolno reći, ali moramo da produžimo lokdaun za još najmanje dve nedelje. Želimo što pre da izađemo iz ove situacije i baš zato morano da sprovodimo mere koje su nam na raspolaganju", ukazala je danas premijerka države Novi Južni Vels Gledis Beredžiklian.

Lokdaun je sada produžavan dva puta, ukupan potvrđeni broj zaraženih od sredine juna iznosi nešto manje od 900, a evidentirana su i dva smrtna slučaja među kovid pacijentima.

Singapur: Na kruzeru otkriven slučaj kovida-19

Turistička organizacija Singapura saopštila je da se kruzer "Plovidba iz snova" kompanije Genting Cruise Lineson, vratio u singapursku luku, jer se sumnja da je jedan 40-godišnji putnik zaražen kovidom-19.

"Konstatovano je da je putnik bio u bliskom kontaktu sa osobom na kopnu kod koje je potvrđeno prisustvo korona virusa. Taj putnik je odmah poslat u izolaciju u skladu sa brodskim zdravstvenim protokolima", navodi se u saopštenju turističke organizacija Singapura, prenosi Rojters.

U saopštenju s navodi da je na brodu ustanovljeno da je putnik imao pozitivan rezultat na PCR testu i da je prebačen u bolnicu na dalje medicinske analize.

Identifikovana su tri saputnika zaraženog čoveka i svi su poslati u izolaciju, saopšteno je iz turističke organizacije Singapura.

Na brodu su do daljeg obustavljene sve aktivnosti, a putnici su zamoljeni da ostanu u svojim kabinama dok se ne završe medicinske analize, objavljeni rezultati i utvrđeni mogući kontakti.

Kompanija Genting, u čijem je vlasništvu kruzer, do sada se nije odazvala zahtevima da prokomentariše ovaj slučaj.

Južna Koreja pooštrila mere o socijalnom distanciranju

Južna Koreja danas je pooštrila mere o socijalnom distanciranju u većini zemlje, kako bi se borila protiv svog najjačeg talasa korona virusa od izbijanja pandemije.

Najnovija dnevna evidencija uslovilo je sve veću zabrinutost usled brzog širenja Delta soja virusa, saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), prenosi Rojters.

Novi slučajevi brzo su se pojavili u glavnom gradu Seulu i susednim oblastima koje je podstakao Delta soj virusa.

Premijer Kim Bo-kjum rekao je da će vlada pooštriti mere o socijalnom distanciranju u većini zemlje, sa izuzetkom nekih južnih regiona, na nivo 2 na četvorostepenoj skali.

Kako se navodi, pod nivoom dva zabranjeno je okupljanje više od osam ljudi, a restorani i barovi moraju da se zatvore do ponoći.

Najstrože mere nivoa 4, uključuju zabranu okupljanja više od dve osobe posle 18 sati i uvedene su u ponedeljak u širem području Seula.

Japan: Rekordan broj novozaraženih za poslednjih 6 meseci

Na samo devet dana do otvaranja Letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, u glavnom gradu Japana danas je evidentiran rekordan broj novozaraženih korona virusom za poslednjih šest meseci.

Gradske vlasti su saopštile da je potvrđeno 1.149 novoinficiranih korona virusom, što je najveći broj novih slučajeva kovida-19 još od 22. januara i potvrđuje da je novi talas epidemije uveliko u toku.

Zbog širenja zaraznijeg, delta soja korona virusa i malog broja vakcinisanih, čelnici Tokija su prošle nedelje obnovili vanrednu situaciju na širem gradskom području, a organizatori Olimpijade su najavili da će sva sportska nadmetanja biti održavana bez prisustva gledalaca, preneo je Rojters.

Svega 31 odsto Japanaca primilo je bar jednu dozu vakcine što Japan svrstava među razvijene zemlje sa najnižom stopom imunizacije.

U Tokiju je oko 30 odsto potvrđenih slučajeva kovida-19 izazvano novim, delta sojem korone i ovaj trend širenja zaraznije varijante virusa je u porastu.

Prema zvaničnim podacima, od početka pandemije u Japanu je potvrđeno ukupno oko 820 hiljada zaraženih i više od 15 hiljada smrtnih slučajeva.

Indonezija zabeležila najveći dnevni porast slučajeva

Indonezija je danas zabeležila svoj najveći dnevni porast sa 54.517 slučajeva korona virusa, što je dovelo do ukupnog broja koji iznosi nešto više od 2, 67 miliona slučajeva.

Prema zvaničnim podacima, zabeleženo je i 991 smrtnih slučajeva, od početka pandemije 69.210, prenosi Rojters.

Navodi se da Indonezija ima najveći broj novih slučajeva korona virusa i smrtnih slučajeva u jugoistočnoj Aziji.

Dok zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi Indonezija mogla da bude sledeća Indija, vlada se potrudila da poveća kapacitete i obezbedi dovoljno snabdevanje kiseonikom.

Ministar za vanredne situacije Luhut Binsar Panđaitan, rekao je danas da se snabdevanjem kiseonika dobro upravlja, a očekuje se da će više od 1.500 generatora kiseonika stići iz Singapura i Kine.

Više od 2.000 lekara i 20.000 medicinskih sestara uskoro će biti raspoređeno u bolnice, dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba