NAJMNOGOLJUDNIJA DRŽAVA NA SVETU I NATALITET: Da li je prenaseljenost mit i zašto se parovima ograničava broj dece?

Novosti onlajn

13. 07. 2021. u 22:29

NAJMNOGOLjUDNIJA država Indije objavila je kontroverzni plan za suzbijanje rasta stanovništva. Da li je to, zapravo, potrebno?

НАЈМНОГОЉУДНИЈА ДРЖАВА НА СВЕТУ И НАТАЛИТЕТ: Да ли је пренасељеност мит и зашто се паровима ограничава број деце?

Foto: Tanjug/AP Photo

U Utar Pradešu, najgušće naseljenoj državi u Indiji, predloženo je uvođenje kontroverznog zakona o smanjenju priraštaja stanovništva.

Predlaže se da oni koji žele da imaju više od dvoje dece nemaju mogućnost da dobiju posao u državnoj službi, budu unapređeni, dobiju određene subvencije i učestvuju na lokalnim izborima.

Utar Pradeš u kojem živi više od 220 miliona ljudi odavno predstavlja izazov za trenutnu vlast i konstantno je na niskom nivou ljudskoj indeksa razvoja.

Stručnjaci kažu da se rast stanovništva, poput onog u Indiji već usporava.

Uvođenje pravila o imanju dvoje dece povećava rizik od nebezbednih i selektivnih pobačaja, s obzirom na duboko ukorenjenu želju ka dobijanju sinova, smatraju stručnjaci.

Zbunjuje ih nacrt zakona koji je izradila državna pravna komisija, jer je u suprotnosti sa politikom kontrole stanovništva Utar Pradeša, koja je takođe objavljena u nedelju.

- Predlog zakona je u suprotnosti sa sveobuhvatnom populacionom politikom koja se bavi širokim spektrom pitanja, uz ona o seksualnom i reproduktivnom zdravlju adolescenata, smrtnosti dece, majki i starenju - rekla je Ponam Mutreja, izvršna direktorka Fondacije za populaciju Indije.

Da li je Utar Pradešu potrebno pravilo o broju dece?

Zapravo ne, kažu stručnjaci.

Zvanični podaci pokazuju da broj stanovnika u Indiji ne raste, u proseku, žene u većini država imaju manje dece nego ranije, što ravna krivu rasta.

- U Utar Pradešu je potrebna kontracepcija - umesto da dodatno ugrozimo žene, treba da obezbedimo pristup širokom izboru kontraceptivnih sredstava - kaže Mutreja.

Stopa plodnosti u Utra Pradešu se prepolovila - sa 4,82 u 1993. na 2,7 u 2016. godini.

Očekuje se da će do 2025. godine biti 2,1, prema procenama vlade.

S obzirom na stopu pada, "podsticanje sterilizacije je kontraproduktivno", rekla je Mutreja.

- Ono što nam treba je nestalna metoda razmaka - dodaje.

Stopa plodnosti spustila se ispod nivoa potrebnog za smenu generacija - 2,1 porođaj po ženi - u 19 od 22 indijske države i teritorija pod federalnom upravom za koje su objavljeni podaci u najnovijem Nacionalnom istraživanju porodičnog zdravlja.

Podaci iz preostalih devet država, kao i iz Utar Pradeša još nisu spremni.

Povećana svest, vladini programi, urbanizacija i veća upotreba savremenih metoda kontracepcije doprineli su ovome.

Blizu polovine zemalja na svetu beleži izuzetan pad stope plodnosti.

Do 2070. godine, očekuje se da će se globalna stopa plodnosti spustiti ispod nivoa zamene generacija, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Stopa plodnosti u Kini pala je na 1,3 u 2020. godini, dok je indijska bila 2,2 prema poslednjim podacima iz 2016. godine.

Zašto se onda ovo pravilo sada uvodi?

Prema demografima, jedan od razloga su različite stope plodnosti širom Indije.

U šest država - Utar Pradešu, Biharu, Čatisgaru, Džarkhandu, Radžastanu, Mađa Pradešu - u kojima živi skoro 40 odsto stanovništva Indije, takođe se beleži stopa plodnosti veća od nivoa za zamenu generacija.

To je u suprotnosti sa Keralom, Karnatakom, Andra Pradešom i Goom.

- Takođe, naši gradovi su prenaseljeni i loše isplanirani. Oni prenose sliku prekomernog broja stanovnika - kaže doktor KS Džejms, direktor Instituta za nauke o populaciji.

Politički analitičari takođe veruju da Jogi Adijanat premijer Uter Pradeša želi da se kandiduje i sledeće godine na izborima.

Ovim drastičnim potezom, on se nada da će promeniti sliku o sebi - javnost ga vidi kao desničarskog hinduističkog nacionalistu.

Takođe, ovo nije nova ideja.

Pre tri godine 125 poslanika je pisalo predsedniku tražeći da bude usvojen predlog o tome da svaka porodica ima najviše dvoje dece. Iste godine Vrhovni sud je odbacio nekoliko peticija kojima se traže mere za kontrolu stanovništva, jer bi to moglo dovesti do "situacije slične građanskom ratu".


Protekle godine, trojica poslanika iz Adijanatove vlade predstavila su predlog o kontroli populacije.

Od 1990-tih godina 12 država je uvelo neku verziju pravila o dvoje dece.

Da li je uspelo?

Teško je reći jer su različite države uvele različite verzije - negde su ga ostavili kao pravilo, dok su drugi uveli finansijke podsticaje, ali i kaznene mere.

Ne postoji ni nezavisna procena, ali studija u pet država pokazala je porast nebezbednih i seksualno selektivnih pobačaja, a muškarci se razvode od supruga ili daju decu na usvajanje.

Rezultati su različiti - u četiri države zakon je ukinut.

U Biharu nije na snazi od 2007. godine, ali je u zemlji visoka stopa plodnosti 3,4, dok je u Kerali, Karnataki i Tamil Nadu zabeležen izuzetan pad stope plodnosti bez takvih normi.

- Indija je u savršenoj fazi što se tiče raspodele stanovništva - kaže Niranjan Saguriti direktor kancelarije Saveta za stanovništvo u Indiji.

Stručnjaci kažu da je Indija ušla u demografsku dividendu - sposobnost mlade i aktivne radne snage da pokrene privredu iz siromaštva.

Ostaje da se vidi kako se u Indiji to može da iskoristi, posebno u mnogoljudnim državama poput Utar Pradeša.

- Moramo da ulažemo u obrazovanje i zdravstvene sisteme, možemo da učimo od Šri Lanke, koja je povećala starost devojčica za stupanje u brak ili od Bangladeša i Vijetnama, koji su omogućili da kontracepcija dođe do žena - rekla je Mutreja.

(Bi bi si)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!