OLIVER STOUN O UBISTVU KENEDIJA: Tramp je mogao da otkrije istinu, ali mu je zapretila CIA (VIDEO)

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 08:45

SLAVNI reditelj, višestruki oskarovac Oliver Stoun, igranim filmom „Džej-Ef-Kej“ sa tezom da je američki predsednik Džon Kenedi 1963. ubijen u organizovanom pokušaju državnog udara pre tri decenije pokrenuo je kontroverze, što je, između ostalog, nateralo i Kongres SAD da donese uredbu o objavljivanju dokumenata o atentatu najkasnije 2017. godine.

ОЛИВЕР СТОУН О УБИСТВУ КЕНЕДИЈА: Трамп је могао да открије истину, али му је запретила ЦИА (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/Washington Post Live

Međutim, dan pre isteka roka, tadašnji predsednik Donald Tramp odlučio je da ne stavi potpis na to. Stoun je sada snimio i dokumentarac „Ponovo o Džej-Ef-Kej: S one strane ogledala“.

Predstavljajući novi film, Stoun je iz svog stana u Los Anđelesu preko Zuma novinarki „Holivud riportera“ Tatjani Sigel govorio o motivima da snimi dokumentarac sa dodatnim materijalom, o tome zašto je Tramp odustao od potpisa, o pismu Džeki Kenedi i susretima sa sinom ubijenog predsednika, kao i o tome zašto se okrenuo pravljenju isključivo dokumentaraca.

- Počeli smo ovo pre dve, tri godine i bilo je mnogo detalja koji su pronađeni, a nisu prijavljeni. Postoji crna rupa u sećanjima o Kenediju. I želeo sam da, pre nego što napustim ovaj svet, otkrijem sve što znam o tome. Nisam mogao da u dokumentarac spakujem sve što znam, ali sam mogao da unesem mnoge činjenice koje su se pojavile posle filma 1991. kao i da ponovo potvrdim neke iz njega, pošto je napadan sa svih strana. Važno mi je, i na savesti mi je, da ljudima kojima je stalo do toga ovo predočim. Time je dokumentarac motivisan. Objavljena su dokumenta. Ne sva. Tramp je trebalo da potpiše objavljivanje 2017. i povukao se 12 sati pre toga - kaže Stoun i dodaje da je uveren da mnogo dokumentacije nije predočeno javnosti i da je možda uništena.

Na pitanje zašto je Tramp odustao od stavljanja potpisa na objavljivanje dokumenata, reditelj kaže da se to dešavalo i u drugim slučajevima kada su pred bezbednosne službe postavljani izazovi.

- Ko uopšte zna šta je Tramp mislio. On je čovek misterija. Siguran sam da je bio pod nekom vrstom pritiska. I onda su došli i rekli mu: 'Ne možemo to da uradimo iz bezbednostnih razloga'. On se povlačio i iz drugih stvari, kad god bismo postavili izazov pred obaveštajne agencije. Sećate se izjave (senatora Čaka) Šamera? ‘Trampe, ne zezaj se sa CIA, u suprotnom će te uništiti' - rekao je Stoun.

Reditelj ističe da je važno da mlađe generacije saznaju šta se dogodilo jer „izgleda da zemlja luta“.

Na pitanje da li je imao više slobode sad, kada Džeki Kenedi više nije među živima i nema straha od njenih primedbi na snimak atentata, reditelj je odgovorio odrično.

- Nikada nismo čuli šta Džeki Kenedi ima da kaže o tome. Napisala mi je divno pismo o 'Vodu'. Dopao joj se 'Vod' i mislila je da je to remek-delo, nešto kao opšteameričko dobro. I rekla mi da je posetim ako ikad poželim da napišem knjigu - rekao je on a prenosi „Hedlajner“.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORBIDNO: Klizačica silovala kolegu!