ZAHAROVA O DISKRIMINACIJI RUSKE VAKCINE: Pariz oživljava duh neonacističke segregacije u Evropi

Novosti onlajn

11. 07. 2021. u 17:11

DRŽAVNI sekretar pri Ministarstvu spoljnih poslova Francuske Kleman Bon izrazio je žaljenje što Grčka dozvoljava ulazak u zemlji putnicima koju su primili rusku ili kinesku vakcinu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da takve diskriminišuće izjave oživljavaju u Evropi duh neonacističke segregacije.

ЗАХАРОВА О ДИСКРИМИНАЦИЈИ РУСКЕ ВАКЦИНЕ: Париз оживљава дух неонацистичке сегрегације у Европи

Foto: EPA

- Ne osuđujemo Grčku, ali preferiramo da u Evropi budu priznate samo one četiri vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Žalim što Grčka postupa na taj način, dozvoljavajući dolazak ljudi vakcinisanih drugim vakcinama - rekao je on za radio-stanicu „Evropa 1“.

Kako je rekao, to nije političko pitanje, već naučno.

- Većina evropskih zemalja, uključujući i Francusku, priznaje samo te četiri vakcine. Samo tri države imaju drugačiji stav - dodao je Bon.

Govoreći o svojoj zemlji, državni sekretar pri MIP-u istakao je da „u Francusku ne može da se uđe sa sanitarnom propusnicom ukoliko je osoba primila rusku ili kinesku vakcinu“.

- Ne radi se o tome da diskriminišemo neku zemlju, već je tako jer smatramo da su pouzdane samo četiri vakcine koje je odobrila EMA - objasnio je on.

S tim u vezi, Zaharova je izjavila da Moskva osuđuje Pariz zbog diskriminišućih reči Bona o pomenutim vakcinama.

- Osuđujemo Francusku zbog takvih diskriminišućih izjava njenih visokih predstavnika koji oživljavaju u Evropi duh neonacističke segregacije - napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Istovremeno, portparolka smatra da francuski spoljnopolitički resor nema pravo da nameće zemljama mišljenje koje vakcine da primenjuju.

Prema rečima Zaharove, ne radi se o prvoj takvoj izjavi francuskog diplomatskog resora, kao i da nije u pitanju lično mišljenje Bona, već politički stav zemlje.

Ona je rekla da takve izjave pokazuju da je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske sramota što njegova zemlja nije uspela da napravi sopstvenu vakcinu.

- Propali su pokušaji francuske kompanije koja se veoma trudila, ali nije uspela. Saosećamo sa neuspehom Francuske. Klemanu Bonu bi moglo iskreno da se kaže: 'Francuska nije uspela da proizvede svoju vakcinu i zavidimo svima ko je uspeo, dat nam je zadatak da se propagandnim metodama suprotstavimo uspehu zemalja koje su pokazale svetu dostignuća svoje nauke - dodala je portparolka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!