KOKAINSKA BANDA CILJALA DE VRISA? Kakva je pozadina atentata na novinara, sumnja se da je reč o marokansko-holandskoj mafiji

I. STANOJEVIĆ

08. 07. 2021. u 22:06

UPUCANI holandski novinar Peter R. de Vris (na slici) koji se u jednoj amsterdamskoj bolnici bori za život godinama je, često i ekskluzivno, izveštavao o kriminalnim istragama i zločincima.

КОКАИНСКА БАНДА ЦИЉАЛА ДЕ ВРИСА? Каква је позадина атентата на новинара, сумња се да је реч о мароканско-холандској мафији

Peter R. de Vris / Foto EPA

U vreme napada radio je kao savetnik na slučaju poznatom pod nazivom "Marengo" i veruje se da je reč o odmazdi.

To je najveći krivični proces u istoriji Holandije a priča se vrti oko izvesnog Ridouana Tagija i još 16 optuženih koje tužilaštvo vidi kao deo marokansko-holandske mafije, odgovorne za seriju ubistava u zemlji između 2015. i 2019.

De Vris je bio neka vrsta portparola i savetnika krunskog svedoka Nabila B., koji svedoči protiv Tagija. Tužioci drže Tagija za bosa ove amsterdamske mafije, jednog od najvećih distributera kokaina u zemlji. Dve osobe bliske svedoku već su likvidirane i smatra se da iza toga stoji Tagijeva ekipa. Najpre je 2018. u Amsterdamu ubijen brat Nabila B., a iduće godine, ispred porodične kuće i njegov advokat.

Ministar pravde i bezbednosti Ferdinand Graperhaus rekao je da se mora stati na put narko-kriminalu u zemlji. On je na konferenciji za medije hvalio De Vrisa kao "hrabrog i kritičkog čoveka". "Ovo boli čitavo društvo".

Do sada su privedene dve osobe, poljski državljanin (35) nastanjen u Holandiji, i mladić (21) iz Roterdama. Obojica će u petak biti izvedeni pred sud.

Amsterdam je od 2012. intenzivno poprište obračuna rivalskih bandi. Posle prvog razračunavanja kalašnjikovima, 2016. je, ispred jednog kafića, ostavljena odrubljena glava. Prošle godine je policija u blizini lučkog grada Roterdama otkrila sedam brodskih kontejnera preuređenih u ćelije za mučenje, od kojih je jedan imao zubarsku stolicu sa okovima za ruke i noge.

Sve to, navelo je sindikat holandske policije da 2018. nazove svoju zemlju "narko-državom".

ISTRAGA 500 UBISTAVA

ISTRAŽIVAČKI novinarski rad kojim se decenijama bavi De Vris donosio mu je brojne pretnje smrću. List "Telegraf", gde je počeo karijeru, sada navodi da je De Vris kao reporter istraživao više od pet stotina ubistava. Sam novinar je pre dve godine tvrdio da je na Tagijevoj listi za odstrel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati