U EVROPI NAJMANJE ZATVORENIH TURISTIČKIH DESTINACIJA: Samo tri države potpuno otvorene za turiste

Novosti online

06. 07. 2021. u 11:04

POTPUNO zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. jula u svetu ima 29 odsto odredišta, većinom male ostrvske države u regionu Azije i Tihog okeana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta - Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

У ЕВРОПИ НАЈМАЊЕ ЗАТВОРЕНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА: Само три државе потпуно отворене за туристе

Foto shutterstock

Većina destinacija zatvorena još od maja 2020. ili čak i duže. Jedno od tri ili oko 34 odsto svih odredišta u svetu su delimično zatvorena, a 36 procenata traži negativan rezultat testa na kovid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtevom za karaninom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 odsto odredišta u svetu uvelo je i posebna ograničenja za posetioce iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obavezanog karantina.     

Uz to, iz UNWTO ističu da postoji i veza između brzine vakcinisanja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope imunizacije u boljem položaju za lagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rešenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinisanja, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO, trebalo da dovedu do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom narednih nedelja i meseci.

Prema podacima iz UNWTO, Evropa je od 1. jula bila region sa najmanje zatvorenih destinacija, 13 odsto, za razliku od Azije i Tihog okeana gde je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 odsto svih odredišta. U severnoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvorena petina mesta, u Africi 19 odsto, a na Bliskom Istoku 31. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI ODLUČILI: Povlače 1.000 vojnika iz ove zemlje