LAŽNI KODOVI ZA KOVID: Crno tržište potvrda o vakcinaciji i testiranju na koronu u evropi sve raširenije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

05. 07. 2021. u 23:01

OTKAKO samo zdravi mogu na utakmice, preko granice ili na masovna okupljanja, u Evropi se sve više razvija crno tržište kju-ar kodova, lažnih potvrda o vakcinaciji i negativnim testovima. Nekima je očigledno važno samo da ostvare cilj, bez obzira na posledice, po sebe i druge.

ЛАЖНИ КОДОВИ ЗА КОВИД: Црно тржиште потврда о вакцинацији и тестирању на корону у европи све раширеније

Ilustracija

Lažni negativni testovi odavno cirkulišu, a njima su se odskora pridružile i potvrde o cepljenju. U Francuskoj je, tako, jedna medicinska sestra nedavno osumnjičena da je prodavala lažna dokumenta o obavljenoj vakcinaciji. Ova zaposlena u jednoj bolnici u Parizu je postala sumnjiva jer je počela da insistira da sama vakciniše, bez prisustva svojih kolega. Na delu je uhvatio lekar koji kod "pacijenta" nije pronašao nikakav trag uboda. Suspendovana je, u očekivanju daljih mera.

Preko "dark-neta" pojavljuju se i oglasi za lažne evropske digitalne pasoše i testove. Cena se kreće od sto do sto pedeset evra. Potvrda stiže za 15 do 20 minuta od narudžbine, a za više od tri osobe sledi popust. Slične vesti stižu i iz Nemačke. U Rusiji, prema svedočenjima, lažna potvrda može da se nabavi za tridesetak evra.

Na Azurnoj obali neki su zaprepašćenim farmaceutima nudili i do 300 evra da bi dobili krivotvorenu potvrdu o cepljenju! Neki svedoci iz blizine italijanske granice, kojima je direktno nuđen novac, ističu da su to doživeli kao uvredu, posle godinu i po teške borbe protiv opakog virusa.

U Francuskoj, krivotvorenje potvrde o vakcinaciji, u zamenu za novac, podleže kazni do 45.000 evra. Organizovana podvala povlači i do pet godina zatvora i 375.000 evra globe. Lekarima koji zalepe flaster na netaknutu mišicu, sledi, izvesno, i brisanje sa spiska onih koji mogu da obavljaju svoju struku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna